Alkoholrazzia i Grisslehamn
Den svenska tullen slog i onsdags till med en storrazzia vid Eckerölinjens terminal i Grisslehamn och kollade samtliga passagerare som gick i land.
Tullen är kritisk mot att den finländska lagstiftningen gör det möjligt för ungdomar att åka över till Åland och köpa alkohol.
Elva beslag blev resultatet av det pådrag som den svenska tullen gjorde i Grisslehamn i onsdags. Målgruppen var ungdomar under 20 år och målet med razzian var att förebygga ungdomsfylleri i samband med det årligen återkommande jippot Elmstanatta.
Den svenska lagstiftningen är strängare än den finländska. För att få föra in alkohol till Sverige måste man vara fyllda 20 år medan det i Finland räcker med att man är 18 år för att ta in öl och alkoholdrycker under 22 procent.
Sune Pettersson, gruppchef för Tullverkets brottsbekämpningsgrupp i Kapellskär, säger till Norrtelje Tidning att det är olyckligt att åldersgränsen är lägre på Åland.
Lagstiftningar kolliderar
– Det är många som åker över och köper. Problemet är att de som är under 20 år inte får ta in det till Sverige sedan, säger Pettersson.
Detta problem kan inte belastas färjorna som sköter försäljningen helt lagenligt, problemet är bara ett resultat av två olika lagstiftningar som kolliderar.
Pettersson uppskattar att 40 procent av de ungdomar som var under 20 år och som reste ensamma hade med sig alkohol, främst öl, i land. Två av ungdomarna var till och med under 18 år. En liknande razzia i påskas ledde till att 30 ungdomar togs fast och fick böter.
Trots att målgruppen var ungdomar fick alla passagerare snällt finna sig i att bli kontrollerade.
Oförrättat ärende
– Som vanlig resenär är det viktigt att tänka på att man måste vara borta i mer än tjugo timmar för att köpa alkohol, säger Pettersson.
Några stora alkoholbeslag gjordes dock inte.
Också de två narkotikahundar som deltog i razzian fick återvända hem med oförrättat ärende. Däremot hittade en tullinspektör en påse med lite amfetamin som någon hade slängt på golvet då han eller hon insåg att det var en kontroll på gång.
Sune Pettersson säger till Norrtelje Tidning att det förmodligen inte var sista gången tullen slår till i Grisslehamn. Onsdagens aktion var ett samarbete med polis och fältarbetare.