DELA

De gör Åland lättillgängligt

En informationskiosk som presenterar restauranger, butiker, aktiviteter och evenemang på ett lättillgängligt sätt. Så beskriver Roger Pettersson, vd för Tifs Åland, deras nya projekt.
Du har sett dem på bland annat flygplatser och i köpcentra. Dataskärmar som bistår besökaren eller kunden med kartor, tidtabeller och bokningar på nätet. Snart finner du dem också på Åland. Åtminstone om allt gå enligt planerna för Roger Pettersson.
– Det här är väl beprövad teknik som finns i hela världen, berättar han.
Tillsammans med sina partners Ellinore Kullenberg (Hotell Elvira) och Jana Johansson (Windjammer media) har han utvecklat en databas som är skräddarsydd för biljetter och fiskekort på Åland. Systemet bygger på vanliga pc-datorer med fast eller trådlöst internet.
– De primära uppgifterna är allmän- och turistinformation, biljettautomat och internetkafé, säger Pettersson.
En turist som stiger iland i hamnen ska med hjälp av maskinen till exempel få tillgång till kartor, boka hotell, betala räkningar, köpa fiskekort och kolla sin mejl.


Anpassad
Roger Pettersson har i samarbete med Megatech Sverige och Ålands teknologicentrum utvecklat ett informationssystem som ska passa den åländska marknaden, och framförallt turisterna.
– Vi kommer i samråd med landskapsregeringen och kommunerna att placera ut 30 maskiner de åländska kommunerna i vinter. De ska finnas på plats till sista april nästa år.
Tänkbara platser är terminaler, centrala Mariehamn, sjukhuset, skärgårdsfärjorna kaféer, butiker och olika museer. Dessa kommer inte att behöva betala något. Det gör däremot de företag som vill synas på skärmen.
– Alla tjänster utom internet är gratis för besökaren. Internet kommer att kosta två euro för tio minuter, och vi behöver göra internet mer tillgängligt för besökare, berättar Pettersson.


Stort intresse
Förhandlingar pågår just nu med landskapsregeringen som kommer att stå för den fasta kostnaden varje månad. Flera företag, däribland Paf, har redan visat intresse för att delta.
– De som vill vara med tecknar ett avtal på två år.
Varje maskin kostar mellan 6.000-8.000 euro att köpa in. Men de tre delägarna är säkra på att affären kommer att löna sig i det långa loppet.
– Vi tror alla på produkten. Det är en glasklar grej som inte kan gå fel, menar Pettersson.
Ellinore Kullenberg, själv turistföretagare, håller med.
– Broschyrer i all ära men de är ju gamla när de kommer från tryckeriet. Det här kan fungera som ett komplement.

Text och foto:

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax