DELA

Eko-mjölk till skollunchen

Sedan tre veckor tillbaka får eleverna i Strandnäs södra skollänga ekologisk mjölk till lunchen.
– Jag har väntat så länge på åländsk eko-mjölk, men när inget händer så tar vi nu istället via Valio, säger skolköksföreståndare Maj-Gun Sjöberg.
40 liter lättmjölk per dag dricker eleverna i Strandnäs skolas södra länga. I tre veckor har det inte varit tetror med åländska mjölkprodukter som stått på borden i matsalen, istället har både mjölken och surmjölken varit ekologiskt producerad och paketerad av Valio.
Skolköksföreståndaren Maj-Gun Sjöberg är känd för sitt engagemang för ekologiska produkter och använder själv ekologiskt och närproducerat i sin matlagning så långt det bara är möjligt, och har så gjort i tjugo år.

Gör något konkret
Att servera eleverna ekologisk mjölk till lunchen har Maj-Gun Sjöberg tänkt på länge, men nu har hon alltså fått nog av att vänta på att en sådan produktion skulle starta på Åland. Hon har även diskuterat frågan med mejeriet Ålands centralandelslag, ÅCA.
– Bland annat sägs det att det inte finns tillräcklig efterfrågan, här tycker jag att kommunerna borde ta beslut om att skolor och daghem skulle använda ekologisk mjölk. Och landskapet kunde ge bidrag så ÅCA kunde köpa den utrustning som behövs. Man skulle göra något konkret istället för att bara prata på om hållbar utveckling, säger Maj-Gun Sjöberg.
Hon tror på Åland som den gröna ön, en vision som även kunde locka turister i framtiden, och att vi alla kan göra något för att bidra till människors och omgivningens välmående.
– Bäst skulle det så klart vara om det bara behövdes en linje på mejeriet, att all mjölk skulle vara ekologisk. Men det skulle ju vara väldigt trevligt redan om någon större gård satsade på eko-mjölk, säger Maj-Gun Sjöberg.

Dyrare och billigare
Eko-surmjölken är 4 cent billigare per liter jämfört med den åländska surmjölken. Eko-lättmjölken däremot kostar 10 cent mer per liter. Ser man enbart till lättmjölken innebär det alltså en merkostnad på 4 euro per dag, vilket det självklart är värt, enligt Maj-Gun.
Mariehamns stad har även fattat beslut om, och budgeterat för, att ekologiska produkter i första hand, och närproducerat i andra hand, ska användas när det är möjligt.
– Det finns ju forskning som visar att eko-mjölken är nyttigare och jag tror även på att ju mindre förädlat något är desto nyttigare, säger Maj-Gun, och förklarar att eko-mjölken är pastöriserad, precis som ÅCA:s, men inte homogeniserad.
– Det gäller alltså att skaka tetran innan man dricker, eftersom det bildas ett litet gräddlager överst. Men fetthalten är densamma på 1,5 procent, säger Maj-Gun Sjöberg.

Efterfrågad när slut
Det har tidigare höjts kritiska röster för hur ekologiskt något kan vara om det krävs särskilda transporter för de produkterna.
– Eko-mjölken kräver inte någon särskild transport. De kommer ju med andra varor samtidigt, säger hon.
Ännu har inte kökspersonalen fått någon speciell respons på mjölkbytet från eleverna.
– Men när den mjölken tog slut och det var vanlig mjölk i stället var det någon som frågade efter eko-mjölken, säger Maj-Gun Sjöberg.