Här jobbar vi med att spela spel
Vem vill inte ha ett jobb där man får syssla med spel och lek dagarna i ända. På företaget Eget ägnar sig en del åt just detta. I maj ska de ha ett riktigt spelveckoslut och sitta på en stuga och spela Fia och Monopol – för att få nya idéer.
Vi har besökt Eget, ett företag som växer så det knakar. Här är engelska företagsspråk och här visar dataskärmar – en våning rakt ovanför restaurang Nikolaj – minut för minut hur många tusentals spelare som är i gång just nu.
Eget, vem har inte hört talas om Eget? Det hörs om dem överallt. Ändå är de doldisar. Med litet e, skriver de själva, detta nya IT-företag som gjort intrång i det åländska näringslivet med stormsteg.
Företaget sysslar med mjukvaruutveckling och tjänster av typ säkerhet och systemadministration för Paf och en rad andra kunder. Man jobbar alltså med företag som jobbar med dataspel. Eget har inte direktkontakten med spelarna.
Nya Åland har fått sin guidning på företagets två kontor, i Sittkoffs andra våning och i lokalen vid Elverksgatan.
Svengelska
Vice President Andreas Perjus visar oss runt på Sittkoff. Det visar sig snart att mycket går på engelska eller svengelska. Här har anställda titlar som Senior Payment Administrator eller Produkt Manager.
Alldeles nära Torggatan med statyn av gamle herr Sittkoff utanför fönstret pågår ett arbetsmöte när vi går förbi. Och språket? Det är engelska. Of course.
– Inom datavärlden är det ju ofta så och när vi nu har kontor både här och i Helsingfors vinner vi massor på att ha ett språk,. förklarar Andreas Perjus. Dessutom har vi anställda från Österrike, Frankrike och Pakistan och andra länder. Vi är mångkulturella. Det är onekligen mest effektivt för oss att tala ett och samma språk. Man och man emellan pratar vi förstås svenska här i huset, precis som de talar finska i Helsingfors. Men all kommunikation emellan städerna och all dokumentation i företaget sker på engelska.
Nya tänk
Den information i pappersform som Nya Åland får inför besöket är naturligtvis också på engelska. Och när vi blir guidade på Elverksgatan och Produkt Manager Ann-Sofi Perjus visar oss runt, måste hon vid ett tillfälle söka efter orden:
– Hur ska jag nu igen förklara det här på svenska?
Alla verkar bekväma med den engelskspråkiga arbetsmiljön.
– Det är nya tider. Det är nya tänk, sammanfattar Andreas Perjus.
Spelarna räknas
På Sittkoff, rakt ovanför restaurangen, sitter nya stora skärmar på väggarna där de anställda minut för minut kan avläsa antalet spelare på olika spel. Faktiskt inte bara per minut. Varje sekund räknas spelarna. Man ser här tydligt att antalet sjunker på natten, men helt i noll går det aldrig.
– Vi kan ha tusentals spelare per minut.
Några exakta siffror ska vi inte avslöja. De vill företaget hålla för sig själva.
– Det är viktigt att följa upp vad som händer hela tiden. Det är mycket pengar det handlar om. Det gäller för oss att reagera snabbt om det exempelvis uppstår fel på något spel.
Söker folk
I stora moderna kontorslandskap sitter folk ganska tätt inpå varandra. Innan en del av de anställda flyttade ut till Elverksgatan i somras var det ännu värre.
– Att hitta lokaler är ett bekymmer för oss, säger Andreas Perjus. Men vårt allra största problem just nu är att hitta folk med rätt utbildning. Åland är litet, trots det vet inte alla att det finns en stor IT-industri här. 30 personer till skulle vi ta emot genast. Gärna kan vi anställa ett 40-tal nya per år, ett tag framåt.
Miljontals spel
I ett konferensrum finns en stor tv. Här hålls dagliga videosamtal med gänget i Helsingfors.
– Det allra mest effektiva skulle väl vara att alla satt i samma rum. Men det låter sig ju inte göras. Vi tycker det är viktigt att vi ser varandra. Med miner avläser vi varandra mycket bättre än bara genom telefonsamtal eller e-post. Inom kort ska också Paf skaffa utrustning för videosamtal.
Vi får också komma in i företagets bultande hjärta, mitt i huset. Det krävs speciella nycklar för att kunna gå in.Och komma ut härifrån. Det surrar. Det är varmt.
– Här styrs miljontals olika spel från hundratals olika datorer.
Spelutveckling
På kontoret på Elverksgatan arbetar denna dag 17 personer, varav två är tjejer.
– Vi jobbar mest med spelutveckling, berättar Ann-Sofi Perjus. Vår uppgift är att hitta spel som folk tycker är roliga och attraktiva. Man ska vinna tillräckligt ofta, men inte fastna i spelberoende. Om man måste klicka ofta, snabbt och ihärdigt har det visat sig att fler fastnar i spelet på ett icke önskvärt sätt. Målgrupper funderar vi också på. Kvinnor spelar i dag helst bingo, har det visat sig.
Spelweekend
När idén är kläckt – vilket också kan ske under en spelweekend i en stuga tillsammans utarbetas ett koncept och sedan är nästa steg att få spelet sålt. Går det bra är det programmerarnas tur att ta över och skapa själva spelet.
– Vi har också en doktor i matematiker anställd på heltid som pendlar vecka/vecka från Uppsala där han bor, säger Ann-Sofi Perjus.
Ett 60-tal spel finns nu under Egets regi. Ytterligare ett 20-tal är under utveckling.