DELA

Högvatten förebådade storm?

Storm eller inte? Medan barometern sjönk och vattnet steg i går så lugnade vinden över land ner sig allt mer. Skulle ovädret dra förbi söder om Åland, skulle det lugna ner sig eller skulle det slå till plötsligt, när alla trodde att faran var förbi?
Västra och södra Sverige drabbades i går av en storm i Gudrun-klassen, den som för två år sen fällde tusentals hektar skog. Det kraftiga lågtrycket hade riktningen inställd på Åland, men ännu vid 19-tiden i går kväll rådde något som kanske var lugnet före stormen. Från en vindhastighet på 6 m/s på dagen hade vi då kommit ner i 3 m/s. Det var nästan vindstilla.
Men normalt var vädret inte. Vattnet steg och barometern föll. Lufttrycket, som vid midnatt låg på någorlunda normal nivå på cirka 1.000 hPa (hektoPascal) hade klockan 14 rasat till 978 hPa och klockan 17 till ytterligare 975,9 hPa. Men en timme senare hade det kravlat sig upp till 976,8, vilket var ett tecken på att lågtrycket började ge med sig.


Extremt högvatten
Vattenståndet däremot steg ytterligare. Vid mätstationen i Föglö var det på dagen hela 85 cm över det normala. Klockan 16 hade det kommit upp i nästen 90 cm och ytterligare ett par timmar senare var det 95 cm, alltså nästan en meter över det normala.
Också från Brändö rapporterades extremt högt vattenstånd. Någon mätare har man inte, men folk som talat med Kaj Lundberg på Jurmo säger att det bör ha varit 10 cm högra än under stormen Gudrun för två år sedan.
Det var lågtrycket och kraftiga sydliga vindar till havs som pressade upp vattnet till rekordhöga nivåer.
Den storm som det varnades för till kvällen och natten skulle emellertid komma med nordliga vindar, vilket kan få ner vattenståndet till mer normala nivåer.
Prognoserna för kvällen och natten var något varierande. Men både Meteorologiska institutet i Helsingfors och SMHI i Norrköping varnade för stormstyrkor till havs.
Meteorologen varnade för 28 m/s på östra delen av Östersjön och 25 m/s på den västra delen av Östersjön och Ålands hav. SMHI hade på dagen 15 m/s för norra Östersjön med 18-25 m/s mot kvällen och avtagande under natten. 17.30 i går varnade man för vindar på 27 m/s i går kväll i Mariehamn, vilket möjligen betecknar hela Åland, och 21 m/s natten till i dag.
Havsforskningsinstitutets prognos för våghöjden talade också ett tydligt språk: 3-3,5 meters vågor på Ålands hav till natten, upp till 6 meters vågor norr om Åland och 7-8 meter höga vågor längre söderut längs den estniska kusten mot Östersjön.


Tog det lugnt
Inför stormen i Sverige var elbolag och räddningsstyrkor i högsta beredskap. På Ålands elandelslag tog elnätschefen Jan Lindgrén det betydligt lugnare i går på eftermiddagen.
– De väderrapporter jag har fått säger att det svåraste ovädret skall gå söder om oss. Ute på havet kan det bli hårt och om vi har otur så drabbar vädret de sydligaste delarna av Åland, men då har vi otur.
Någon extra beredskap hade elandelslaget inte inför den eventuella stormen.
– Om det väntas oväder och det är fredag kväll eller lördag kväll så uppmanar vi folk att vara beredda på att rycka ut. Men nu är det söndag kväll och folk är hemma ändå, resonerade Lindgrén.
Han konstaterade helt pragmatiskt att det inte finns så mycket att göra på förhand. Det går inte att plocka bort omkullfallna träd och reparera fel innan de har inträffat. Dessutom väntades det hårdaste vädret nå Åland först mot morgontimmarna i dag enligt de prognoser han hade fått i går.


Mera lugnt
Folk som skulle till Stockholm i går kväll bokade i några fall om sig från kvällsfärja till eftermiddagsfärja för att säkert komma fram.
Men i hamnterminalen på Viking Line var stämningen lugn ännu på eftermiddagen.
– Om det blir problem så handlar det väl om att inte kunna gå in till Långnäs i natt, trodde Kent Gustafsson.
Med den prognos som fanns då på möjligen 21 m/s skulle det inte bli några problem att angöra Mariehamn.
– Det skall komma upp i närmare 25 m/s för att bli problem här, försäkrade Gustafsson.
– Men ring på nytt vid 22.30, då vet jag mer!

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax