Lagstiftarna vet inte hur de skall följa lagen
Från och med torsdag är det förbjudet att köra bil och prata i mobiltelefon samtidigt. Trots att lagen träder i övermorgon har landskapsregeringen inte klart för sig hur de i praktiken skall följa den lag de själva stiftat.
– Vi har inte diskuterat än hur vi gör med landskapets bilar, säger trafikminister Runar Karlsson (c).
Bilburna yrkesgrupper har dock läget under kontroll.
Trafikminister Runar Karlsson blir tagen på säng då Nyan ringer honom och frågar hur landskapet skall göra med sina bilar från och med första mars.
– De som önskar prata i telefon får väl skaffa sig en handsfree.
Du menar att de skall skaffa sig en privat?
– Näe, det vet jag väl inte. Vi har inte diskuterat det där, jag vet inte hur vi skall göra. Men nog blir det väl landskapet som skall stå för de här grejerna.
Landskapet har dels egna bilar och de kommer, enligt trafikministern, att få något slags system installerat så att chaufförerna kan köra lagligt. Problemet är egentligen alla privata bilar som de anställda använder och får ersättning för per körd kilometer.
– Det är ju egentligen cheferna för respektive avdelning som måste avgöra vem som kör så mycket att de skall få handsfree av landskapet, och vem som får nöja sig med att köra in till vägkanten och prata.
Chaufförerna väljer
För Mariehamns taxi är den nya lagen inget problem.
– Under en körning talar våra chaufförer talar sällan privat i sina telefoner och all kommunikation som hör till jobbet sköts via taxiradion, säger Bill Roberts som är ordförande i Mariehamns taxi Ab.
Många chaufförer har redan handsfree, menar Bill Roberts, och inga gemensamma inköp kommer att göras.
– Det är upp till var och en om de vill prata med handsfree eller köra åt sidan medan de pratar, säger han.
Hoppas på lugn
Jan-Roger Granlund, körmästare på Röde orm, ser bara positivt på lagen.
– Nu kanske folk överlag lugnar ner sig med att ringa så mycket, det är ju ett ständigt nojsande hela tiden.
Chaufförerna som kör stadsbussarna kommer att utrustas med öronsnäcka till torsdag.
– Självklart kommer vi att följa lagen, säger Jan-Roger Nordlund.
Har redan testat
På Transmar har man redan under några år testat olika modeller. I Transmars nya bilar finns redan handsfree installerat, medan de äldre bilarna tillsvidare är utan ett system som är lagligt på torsdag.
– För några år sedan köpte vi in på prov en slags handsfree, men det visade sig att hörbarheten var dålig. Nu kommer vi inte att göra något gemensamt inköp, men vi måste ju se till att ha det under kontroll inom ett par dagar, säger vice vd Henrik Forsell.