Många tvångsinjektioner i psykvården
Enligt Institutet för hälsa och välfärd toppade Åland statistiken för tvångsvård av mentalvårdspatienter 2011.
– Det förvånar oss att vi enligt statistiken haft så många tvångsinjektioner men vi har inte hunnit analysera siffrorna än, säger vikarierande klinikchef Gunnar Sjöblom på psykiatriska kliniken.
Det är speciellt användandet av tvångsinjektioner som var dubbelt vanligare på Åland än i landet i genomsnitt år 2011. Gunnar Sjöblom säger att de höga siffrorna åtminstone till en del beror på att Åland är ett litet distrikt och att det räcker med några patienter till för att statistiken ska förändras radikalt. Variationerna kan därför vara rätt stora från år till år.
– När man räknar ut på jämförelsetalet 100.000 människor slår två tvångsinjektioner fler ut väldigt mycket i statistiken för vår del. Under många år före 2011 var Åland det distrikt som använde minst tvångsvård så det är lite slumpmässigt.
Uträknat på 100.000 invånare användes tvångsinjektioner 21 gånger på Åland 2011. Det betyder cirka sex gånger i verkligheten.
Tvångsinjektioner innebär att lugnande medel injiceras mot patientens vilja.
– Det är något vi tar till i yttersta nödfall, när patienterna mår så dåligt att de inte kan kontrollera sig själva utan kan vara farliga både för sig själva och omgivningen.
Läs mer i papperstidningen!