Nu börjar riksdagsallvaret
Sjöstödet permanentas, det är så gott som säkert. Men på vilken nivå?
När riksdagen samlas om en dryg vecka är budgeten det första stora ärendet. Regeringspartierna är inte helt överens om hur man vill ha det.
Riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér tar emot i sitt tidigare arbetsrum i Slitehuset vid Strandgatan, det rum hon flyttade in i efter att ha petats som kanslichef.
Nu är rummet hennes lokalkontor, där hon kan träffas under helger och måndagar. Resten av veckan är hon i Helsingfors.
– Jag hoppas folk vill komma och träffa mig. Men ring före så jag säkert är här, säger hon.
Med sig till Helsingfors tar hon sin assistent Olle Sjöstrand, som från den 1 september är anställd på heltid. Han har lämnat uppdraget som partisekreterare för de obundna och kommer heller inte att ställa upp i valet i höst. Liksom inte heller Elisabeth Nauclér.
Behöver man en assistent i riksdagen?
– Ja. Om man är ensam som ledamoten från Åland är så behövs det hjälp. Det var jättejobbigt i våras, när Ålandskontoret hade fullt upp med Ålandsdagarna och man fastnade på en massa praktiska saker. Plus att allt går på finska.
Sjöstödet i hamn?
Det är nu arbetet börjar på allvar för den riksdag som valdes i våras. Våren gick åt till konstituering och till en rad evenemang med anledning av riksdagens 100-årsjubileum.
Den första stora frågan är budgeten, som skall manglas i regeringen i morgon och på fredag. Elisabeth Nauclér är litet orolig för hur det går med sjöfartsstödet.
– Det blir permanent, det är jag rätt säker på. Men det är viktigt att det också blir på nuvarande nivå. Där förs det diskussioner.
Förslaget att nettolönesystemet ombord också skall omfatta dem som betalar källskatt – i praktiken svenskar som arbetar ombord – tror hon redan är överspelat.
Öppet är det också hur det blir med dieselskatten. Finansministern vill höja den mer än bensinskatten, vilket har mött motstånd.
– Han har inte diskuterat saken med de andra partierna. Så är det med flera andra utspel.
EU stor fråga
EU-frågorna är alltid viktiga och nu handlar det om det nya fördraget, det som lagtinget är tveksamt till så länge Åland inte får något istället.
Statsminister Matti Vanhanen har framfört till kommissionen att Finland vill ha en plats för Åland, men än vet man inte om frågan överhuvudtaget kommer upp.
– Parlamentet beslutar i oktober om man öppnar den frågan. Även om man öppnar den så vet man inte slutresultatet.
Det är Polens krav på fler platser som har lett till att parlamentet tar ställning till hur man gör, men motståndet mot att tillåta huggsexa om platserna är mycket stort inom EU.
För Finlands del är det riksdagens utrikesutskott som tar slutlig ställning till det nya fördraget. Och där sitter Nauclér som svenska riksdagsgruppens representant samtidigt som Ålands lagting kanske ser helt annorlunda på saker och ting.
– Som gruppens representant ställs kravet att man engagerar sig i allt och inte bara ägnar sig åt åländska frågor.
Kan det uppstå konflikter där?
– Det tror jag inte. Svenska folkpartiet är ganska brett vad gäller säkerhetsfrågor.
Alternativ middag
Vid sidan av riksdagsarbetet vill Elisabeth Nauclér vara kontaktskapande. Det blir lätt för byråkratiskt och stelbent om allt skall skötas av tjänstemän via regelboken. Därför bjöd hon nyligen in lantrådet Roger Nordlund, statsministern, Ålandsministern och några till på informell middag.
– Man skall kunna diskutera utan föredragningslista och utan att det fattas beslut. Det finns ett behov av det, så jag hoppas det blir många åländska middagar framöver, säger Nauclér.
Och tillägger att man kan se dem som ett alternativ till polisanmälningar.