Nytt hus får tak av solceller
I maj monteras en ny typ av solpaneler på taket till det senaste husbygget hos Stiftelsen Bergkulla i Saltvik Bertbyvik.
– Äntligen, säger ägaren Leif Nordqvist som föll för nyheten på en energimässa nyligen.
I femton år har Leif Nordqvist, i dag 72 år, utvecklat området vid stranden där han, frun och de vuxna barnen med familjer har sitt semesterparadis. Han är född på samma plats, men har bott i Sverige där han varit verksam i byggbranschen i hela sitt yrkesliv.
Av åldern märks inga spår. Han rör sig som en ung man och ser betydligt yngre ut än sina år.
– Det märkliga med åldern är att man vill lika mycket som förr och har lika mycket energi, men man orkar inte på samma sätt, säger han.
Sju hus
Han har varit med och byggt sitt väldigt speciella, nästan runda, sommarhus för många år sedan, stiftelsens eget hus, tre arkitektritade parhus där barnen har sitt sommarviste och förråd i samma stil. Högst uppe på berget tronar det egna vindkraftverket som producerar el till nätet.
– Vi producerar mera vindenergi än vad som går åt här.
Och nu ska den alternativa energiproduktionen utökas ytterligare.
Det senaste huset – det sjunde på området – bygger han mestadels själv. Det är det så kallade solhuset som ska få två av tre taksidor täckta av en ny typ av solpaneler. Tanken är att den energi som produceras med solpanelerna också ska matas in i elnätet.
Leif Nordqvist hade nästan bestämt sig för en annan typ av solpaneler när han stötte på den nya sorten på en energimässa nyligen.
– Jag blev så intresserad så jag slog till, berättar han.
Lutande tak
Taket på solhuset är starkt lutande. I söder är det nästan lodrätt. Lutningen har anpassats för att solpanelerna ska bli så effektiva som möjligt, vilket betyder 45-78 grader.
Till en början ska 50 kvadratmeter solpanel monteras. Kostnaden är 50.000 euro.
Dessutom ska solpaneler för varmvattenproduktion installeras, samt en pelletspanna för molniga dagar. Gaserna från pannan driver en Stirlingmotor som ger el gratis.
– Vad vi vill visa med det här är en normal villa utan behov av elanslutning.
Han visar oss runt i huset som är byggt i sluttningen. Ett vackert hus med stora fönster och utsikt över vattnet. Och – som ett plus – från det bivande sovrummet har man fin utsikt över vindkraftverket på berget.
– I mina öron låter vindkraftverket som musik. Det handlar om inställningen.
Han lever som han lär, kan man säga.
– När Sverige folkomröstade om kärnkraften på 70-talet tillhörde jag linje 3, avvecklingslinjen. Jag är fortfarande kärnkraftsmotståndare.
Stiftelsen Bergkulla, som han grundat, äger ett halvt vindkraftverk i Skåne. Vindkraftverket är stort, 850 kilowatt – jämfört med Knutsbodaverken på 600 kilowatt – och intäkterna från det uppgår till över 50.000 euro per år. Avkastningen på kapitalet används för experimenten med ny, miljövänlig teknik på Bergkulla.