Nytt väktarbolag är igång
I går började såväl uniformerade som civilklädda väktare röra sig i Sparhallen för att man skall komma tillrätta med stölder och snatterier.
Därmed är ett nytt väktarbolag etablerat på Åland, Controlrisk Åland ab, och en ny verksamhet
– Vi har ett par kunder till på gång, vilka vill jag inte säga nu innan det är klart. Men det är snarlika jobb. Vi är främst butiksväktare nu till att börja med, säger bolagets majoritetsägare och vd Johan Larsson.
Han har en fast anställd, Madeleine Andersson, som tidigare jobbat som väktare i Stockholm, men bor på Åland sedan några år tillbaka.
Inge Andersson, är styrelseordförande i Controlrisk Åland ab, och förutom Johan Larsson är också Roger Höglund med i styrelsen.
Fristående
– Vårt bolag har inget med Controlrisk i Sverige att göra annat än att vi fått rätt att använda namnet. Jag har använt tidigare kolleger som bollplank, men vi är helt fristående, säger Johan Larsson.
Han har själv flera års erfarenhet av väktarjobb, 12 år vid Securitas i Sverige. Johan Larsson äger majoriteten av aktierna i bolaget och resten ägs av två investerare i Sverige.
Det nya väktarbolaget har förutom fast anställda Madeleine Andersson också ett antal timanställda inhoppare.
– Och jag jobbar extra en del kvällar och helger. Jag har fler på gång in i företaget att jobba extra både uniformerat och civilt.
Svenska uniformer
Uniformerna är gjorda i Sverige.
– De är likadana som vid Controlrisk i Sverige, men har en annan färg. Det är viktigt att grejerna sitter bra och är bekväma att jobba i. Märket vi använder är det som i stort sett alla väktarbolag har.
Väktarna är inte beväpnade.
– Som väktare har du rätt att bära batong och handfängsel, men i nuläget ser vi inget behov av det här på Åland.
Laglöst
– Vad jag har förstått har vi på Åland just nu ingen lag som styr vad som krävs, men vi följer det svenska regelverket, och det stämmer bra överens med det som finns på fastlandet också.
– Det krävs utbildad personal och det finns en grundutbildning i Sverige där man efter en nio dagars kurs jobbar i sex månader. Sedan kommer en fortsättningsdel på fem dagar och så följer repetitionsutbildning vartannat år.
Controlrisk Ålands ”inhoppare” är färdigt utbildade.
– I dagsläget har vi två, men fler är på gång och skall utbildas. Omfattningen beror på vad vi får för beställningar, det här är ju helt nytt på Åland, säger Johan Larsson.
Kunderna styr
Det är de blivande kunderna bestämmer verksamheten.
– Vi är öppna för allting, det är kundens behov som styr. I Sverige har man en omfattande och bred butiksbevakning, centrumbevakningar, ronderingar, värdetransporter, livvaktsuppdrag, fastighetsjour. Vi är beredda att göra det som går under det som kallas väktarverksamhet.
Var går gränsen mot polisens verksamhet?
– Att utreda brott är polisens jobb och där skall vi inte gå in och konkurrera. Vi har inte de befogenheterna, utan vi är väktare och överlåter polisutredningar till de som är professionella på det. Det är viktigt att skilja på det, säger Johan Larsson.
”En vars gripande”
När en väktare griper någon för snatteri eller stöld gör de det enligt det som heter ”en vars gripande”.
– Det kan vilken privatperson som helst använda sig av. Vi har inte mer befogenheter än att stoppa personen och överlämna honom eller henne till polismyndighet.
Säljer larm
En annan bit av verksamheten är försäljning av larm.
– Vi har möjligheten att sälja inbrottslarm, kameraövervakningssystem och vi sysslar med riskanalyser på företag.
Johan Larsson har sitt företag än så länge vid sidan om sitt ordinarie jobb på Viking Line.