Ökad säkerhet i ämbetshuset
Nybyggda dörrar, skräddarsydda elektroniska nycklar och larm tas i bruk i statens ämbetshus de närmsta veckorna.
Det är på order av justitieministeriet som säkerheten ska ökas på vissa avdelningar och inställningen bland berörda anställda är positiv.
– Låsta dörrar ger en viss trygghet för oss och ändå det blir inte krångligare för kunderna, säger landskapsåklagare Karl – Johan Nyholm.
Sedan april har ett omfattande renoveringsarbete pågått i Statens ämbetshus i Mariehamn. Växeln i aulan har tagits bort, ventilationssystemet har byts ut och samtidigt har säkerheten ökats på fyra avdelningar. Nytt larmsystem har satts in och därtill kommer nya dörrar med elektroniska lås att avskärma tjänstemännens utrymmen i landskapsfogdeämbetet, landskapsåklagarämbetet, tingsrätten och till viss del tullen.
– Förut har vi haft ett uråldrigt nyckelsystem och haft samma nycklar sedan huset byggdes 1983. De nya taggarna, alltså elektroniska nycklar, kodas individuellt och ger tillträde till olika avdelningar i huset, säger fastighetsskötaren Lennart Alexandersson.
Nya skyltar på väg
Nästan 300 lås har bytts ut och hittills har cirka 140 taggar kodats. Genom taggarna, och andra kopieringssäkrade nycklar, ökas säkerheten. Taggarna går att spärra, om de tappas bort eller stjäls, och efter kontorstid krävs dessutom en personlig kod av användaren för att dörrarna ska öppnas.
Det nya systemet innebär förändringar för besökare i ämbetshuset, bland annat spärras vissa korridorer för genomgång mellan avdelningarna, men nya informationsskyltar är på kommande som ska guida kunden rätt.
– Det är ju meningen att huset ska vara lika tillgängligt men samtidigt säkrare. Den största förändringen blir nog för personalen som inte kan röra sig lika fritt överallt, säger Lennart Alexandersson.
Tryggare ting
Lagman Kenneth Nygård vid tingsrätten är en av dem ser positivt på det nya säkerhetssystemet. Låsta dörrar spärrar numera korridoren till hans och kollegornas arbetsrum. Till själva rättsalen och kansliet är det fortfarande fritt fram för allmänheten under kontorstid.
– Det blir en tryggare miljö för de anställda och personalen är vår största resurs som vi ska sköta om, säger Kenneth Nygård, och berättar att det nog förekommit att folk traskar in i arbetsrummen.
– Men ingen har uppträtt hotfullt eller otrevligt, åtminstone vad jag hört. Men med det här försöker vi förekomma istället för förekommas, säger han.
Ringer hos åklagaren
En våning upp har landskapsåklagarnas korridor också försetts med en ny låst dörr. Via en ringklocka kan man anmäla sin ankomst och bli insläppt.
– Liknande klockor har satts upp på sex-sju platser i ämbetshuset, säger Lennart Alexandersson.
Landskapsåklagare Karl-Johan Nyholm berättar att han brukar sitta djupt försjunken i texter då besökare stormar in oanmälda i hans arbetsrum. Hittills har det inte hänt någonting allvarligt, men otrevligt har det varit några gånger.
– Visst är det tråkigt att vårt samhälle blir mer slutet, men jag vet inget annat ställe varken i fastlandet eller i Sverige där folk kommer direkt in i rättshuset utan någon som helst kontroll. Det här ökar tryggheten och samtidigt blir vi inte svårare att få tag i heller för kunderna, det är bara att ringa på dörren, säger han.
Hindrar flyktväg
Även tullens korridor är numera spärrad av en glasdörr. Längst in i korridoren sitter tullinspektör Tom Söderholm och han tycker det är på tiden att säkerheten ökas i huset.
– Jag har aldrig känt mig otrygg, jag är ju utbildad i självförsvar så jag har inte ens tänkt på det. Men i rummet finns ju handlingar, dataprogram och saker från tillslag i förvar, och det vill man ju inte att ska komma alla tillhanda, säger han.
Söderholm drar sig till minnes när en mordmisstänkt år 2000 lyckades fly från rättegången i tingsrätten, via tullens korridor och bakre utgång.
– Nu blir ju något sådant omöjligt den här vägen, säger han.