”Olyckan inte polisens fel”
Polisen hade förlorat kontakten med bilen innan olyckan hände.
– Enligt de uppgifter vi har så finns det inget att anmärka på polispatrullens agerande, sa kommissarie Nina Rasmus när hon på måndagen redogjorde för olyckan på Ålandsvägen där en 22-årig man dog natten till söndagen.
Dödsolyckan skedde vid halv fyratiden på morgonnatten den 7 januari. Som Nya Åland berättat stoppade en polispatrull 22-åringen, som färdades ensam i en personbil, och bad honom blåsa i alkomätaren. Blåstestet visade att föraren druckit alkohol och polisen bad honom stänga av bilmotorn. I stället körde 22-åringen i väg med polisbilen efter.
På Västra Ytternäsvägen in mot stan förlorade polispatrullen kontakten med personbilen som sedan körde på refugen vid korsningen till Torggatan/Matrosgatan, därefter på ett träd vid Ålandsvägen för att till slut stanna mot en husvägg. I något skede slungades 22-åringen ut ur bilen och dog omedelbart.
Blåste vid Gröna udden
Blåskontrollen gjordes vid Gröna udden.
– Det var ingen razzia, berättar Nina Rasmus som inte säger något mera om orsaken till att blåsprovet togs just där eller varför det gjordes.
Hon berättar inte vad alkotestet visade, inte heller om polispatrullen hann se bilens registernummer och den vägen ta reda på vem föraren var.
– Sådana uppgifter har jag inte.
Än hastigheten då?
– Den var märkbart lägre på Östernäsvägen än när bilen sedan kom ut på Västra Ytternäsvägen där patrullen sedan gav upp. Poliserna såg situationen så så att det inte var lönt att följa efter.
Polisen undersöker
Polisen har påbörjat förundersökningen. En del förhör med vittnen och målsägare – Mariehamns stad som äger de förstörda skyltarna på refugen och eventuellt husägaren – har redan hållits.
Finns det något skäl att granska polispatrullens agerande?
– I det här skedet finns inget som ger någon misstanke om att en sådan undersökning borde göras.
Det finns inga egentliga vittnen till själva olyckan, berättar hon, men nog till det övriga händelseförloppet.
– Polispatrullen konstaterade i ett tidigt skede att det inte lönade sig att följa efter bilen.
”Ingen biljakt”
Hon konstaterar att det handlar om en tragisk olycka – inte en följd av att polisen tagit upp jakten.
– Det var ingen biljakt. Det att polisen följde efter bilen var avslutat redan tidigare. Men jag kan inte säga exakt hur långt efter personbilen som polisbilen befann sig strax före olyckan.
Alla poliser som jobbade den natten har fått krishjälp via företagshälsovården, berättar hon.
Orsaken till att polisen inte ger ut den omkomnes namn, trots att anhöriga är underrättade, beror enligt Nina Rasmus på att han är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Namn på misstänkta brukar inte lämnas ut.
Huruvida 22-åringen misstänks också för rattfylleri klarnar senare.
– Det visar de vidare undersökningarna.