DELA

Paf bygger ut och nyanställer

I år anställer Paf 20-25 nya medarbetare. Samtidigt bygger de ut sitt hus, sin verksamhet på nätet och samarbetet internationellt.
Den riktiga glädjen har dock inte riktigt infunnit sig, i bakgrunden spökar konflikten med regeringen som anklagat Paf för att marknadsföra sig i riket utan tillstånd.
– Tekniken i dag gör att konkurrenterna bara är ett klick borta, och de utländska spelbolagen annonsera ofta i finska tidningar medan vi inte kan göra något alls, säger direktör Stefan Pettersson.
Det första man ser då man öppnar Paf:s hemsida är texter om att Paf är ett allmännyttigt och ansvarsfullt företag. Det är också det första Stefan Pettersson säger i intervjun.
– Jo, det är något vi betonar och det har också visat sig att ansvaret för spelarna är intressant konkurrensmässigt.


Olöst konflikt
Just eftersom Paf är ett allmännyttigt företag, precis som de finska spelbolagen RAY, Fintoto och Veikkaus, har Stefan Pettersson och affärsområdeschef Thomas Lundberg mycket svårt att förstå den konflikt som pågått i snart sju år, allt sedan Paf anklagades och dömdes för att marknadsföra sig i Finland trots att de bara har ett åländskt tillstånd.
– Hur kan man i samma land strida om allmännyttiga medel? Det leder bara till att pengarna far utomlands istället, säger Stefan Pettersson.
Det märks att både han och Thomas Lundberg är upprörda, deras skräckscenario är att utländska spelbolag helt tar över marknaden i Finland. Flera utländska spelbolag gör nämligen reklam för sig i Finland utan att myndigheterna reagerar.
– Finska spelbolag har inte de produkter och spel vi har, så spelarna vänder sig till till exempel spanska bolag i stället och pengarna försvinner till Spanien. Vi utvecklas mycket nu och är framåt, men den riktiga glädjen vill inte infinna sig så länge inte konflikten är löst, säger Stefan Pettersson.


Världen väntar
Resten är världen är däremot öppen för Paf, och det är där Thomas Lundberg kommer in. Han gör samma sak som Stefan Pettersson, men utanför Östersjöområdet och med en annan affärsmodell. Istället för att själva marknadsföra Paf har de valt att söka internationella samarbeten med andra etablerade varumärken.
Paf presenterade nyligen sitt första internationella samarbete. De samarbetar med det brittiska lågprisflygbolaget Flybe och dylika samarbeten är troligen något som Paf utvecklar i framtiden.
– Det gäller för oss att hitta de bolagen och erbjuda våra tjänster. Vi gör bedömningen att det är bättre att vi etablerar oss med ett redan bekant företag, än att konkurrera på någon annans hemmaplan, säger Thomas Lundberg.


Underhållning
Konkurrensen på nätet är mördande: konkurrenter är bokstavligen bara ett tangenttryck eller musklick borta. Konkurrensen på nätet innebär också att spelarna inte behöver flytta sig fysiskt, de kan sitta hemma och spela hos flera konkurrerande spelbolag samtidigt.
– Den grupp som växer är den grupp som spelar för underhållningens skull, inte för att vinna. Det går att jämföra med att välja att gå på teater en kväll. På nätet har vi möjlighet att skapa spel med mycket underhållning, säger Thomas Lundberg.
Det är den gruppen, de som spelar ofta för att de tycker om att spela och vinna, som i första hand skall skyddas från att bli spelberoende.
– Det har historiskt alltid funnits mellan en och två procent som inte klarar av kicken och blir beroende, det gäller inte bara spel utan alla slags kickar. Den andelen har inte ökat trots att tillgängligheten ökat i och med internetspel. Vårt jobb är att förhindra spelarna att gå över gränsen, säger Stefan Pettersson.


Tar hand om kunderna
På Paf finns inga terapeuter anställda, men nog kunnig kundtjänstpersonal som kan känna igen tecknen och hänvisa spelaren vidare till vård. Spelare har också möjlighet att bestämma hur mycket pengar de vill lägga på en kväll innan de börjar spela, och kan också testa sig själv och sitt eventuella beroende på hemsidan.
– Det är viktigt i den här branschen att vi är både allmännyttiga och seriösa. Om inte spelbolagen själva tar tag i spelberoendefrågorna så kommer politikerna förr eller senare att ta tag i det, säger Stefan Pettersson
– Då jag träffar kunder i Europa är de måna om att de med hjälp av oss kan skydda sina spelare. På så sätt är det också bra för kommersen att vi tar hand om de som använder våra spel, säger Thomas Lundberg.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax