Paf växer snabbare än väntat
Paf:s nybygge på Jomalasidan om stadsgränsen är urvuxet innan det ens är inflyttningsklart. Därför ligger nästa utbyggnadsprojekt redan på ritbordet – ett höghus på 5-8 våningar.
– Vi räknade inte med att växa så här snabbt, erkänner vd Lars Porko.
Under de senaste två-tre åren har Paf – Ålands penningautomatförening – och dotterbolaget Eget nyanställt över 100 personer, och räknar med att anställa ytterligare 20-40 personer i år.
Förklaringen är enkel, säger Lars Porko.
– Vi behöver människor om vi ska kunna sälja en god underhållningsprodukt. Det är den branschen vi verkar i i dag.
Det tog Paf tio år att växa ur det förra nybygget. Sedan ett par år är man beroende av baracker – en hel by intill huvudbyggnaden – för att få plats med alla i väntan på den utbyggnad som pågår just nu och som förstorar arbetsutrymmena med det dubbla.
Inflyttningen till det pågående nybygget sker i början av juli. I huset får 100-120 anställda sina arbetsplatser. Samtidigt ska Eget-personalen samlas ihop eftersom den i dag är utspridd i olika lokaler.
Men det räcker inte. Här kommer det planerade husbygget in. Storleken är inte bestämd än, men utrymme finns det – på höjden.
Var få personal?
Paf och Eget har dammsugit, och kommer att dammsuga, Åland på arbetskraft. Branschen attraherar kanske främst ungdomar eftersom det handlar om it, internet, marknadsföring av service och annat kring de nya medierna.
– Vi lider av arbetskraftsbristen inom den här branschen. Den är ett stort problem, och i något skede börjar vi plocka folk av varann. Men vi går inte ut och handplockar medarbetare, vi annonserar och så får den som vill söka.
Paf har samarbete med Åbo akademi och Hanken i Helsingfors, och i Sverige arbetar man på att få kontakt med högskolor och universitet – allt för att få behovet av arbetskraft täckt.
Medarbetarna ska inte vara duktiga bara på det tekniska. Kunskap i olika språk är oerhört viktig, och medarbetarna ska också vara duktiga på service och att sälja. Inga små krav, med andra ord.
– Språkutbildningen på Åland kunde vara betydligt aggressivare än i dag. Vi behöver folk som kan engelska, spanska, franska, italienska, tyska, polska och ännu fler. Svenska är bara en liten del. Jag brukar säga lite på skoj att alla småbarn borde tillbringa ett år utomlands med ett annat språk som de har gratis sedan.
Samhällsförändring
Varför går det så bra just nu?
Samhällsförändringen, är det korta svaret. Den tekniska utvecklingen driver fram affärsmöjligheter via nätet. E-handel, bredband, mobiltelefoner – allt samverkar.
– I dag kan du se på tv via bredband. Hela distributionssystemet omvandlas i samhället. Det gäller vår bransch och det gäller till exempel mediasektorn. Helt plötsligt kommer det in nya element som ruskar om de gamla strukturerna.
Ta till exempel Skype, gratistelefoni via internet, som tvingat de traditionella telefonbolagen att tänka om.
Gamyl i gänget
Medelåldern för Paf-anställda ligger kring 35 år, i Eget är den ännu lägre. Lars Porko är gamylen i gänget med sina 60 år. På Paf började han 1974.
Genom åren har han betraktats som en ledare med visioner. Han talat varmt för ett kreativt kaos i organisationen – då sporras medarbetarna att lösa problem och hela tiden hitta nya lösningar.
– Men kaoset får inte nå ekonomin. Där ska kontrollen vara stenhård.
Det allra viktigaste, säger han, är ”relationstänket”.
– Det gäller alla som levererar något till kunder. Man måste hela tiden komma ihåg vem man är till för och oupphörligen föra en dialog med kunderna, förstå deras perspektiv och ta kritik på ett konstruktivt sätt. Det är kundernas köp som betalar ens lön, det ska man inte glömma.