DELA

Parkgatan-övervakning utreds

    I dagarna blir Parkgatan 24, som brann i början av förra veckan, så gott som inflyttningsklart.
    Nu ska socialförvaltningen utreda hur boendeformen ska se ut i framtiden. Övervakning dygnet runt är ett alternativ som granskas.
    På måndagskvällen förra veckan eldhärjades en lägenhet på Parkgatan 24. En person fördes allvarligt skadad till Uppsala för vård och tre andra fick tas om hand. De övriga boende i huset inkvarterades tillfälligt vid Lemböte lägergård.
    Nu är huset urstädat och lägenheterna blir snart inflyttningsklara.
    – Det återstår en del snickerijobb, efter att brandkåren forcerat dörrar vid branden, som blir klart den här veckan, säger Clas Segerström, fastighetsdisponent vid Mariehamns stad.
    Inga andra lägenheter utöver den som totalförstördes har längre några spår efter branden. Den drabbade lägenheten är dock ännu orörd i väntan på försäkringsbolagets utredning.
    – Jag kan inte säga någon tidpunkt på det, men det är klart att den ska rustas, säger Segerström.


    Allvarligt skadad
    Mariehamns stads socialdirektör Susanne Lehtinen meddelar att en del av hyresgästerna kan återvända.
    – Andra får fortfarande vård, säger hon.
    Hur mår mannen som vårdas i Uppsala?
    – Vi får inte någon information från dem, utan det går direkt till de anhöriga. Men vad jag förstått är situationen ännu allvarlig.
    Åtta av hyresgästerna har bott vid Lemböte sedan branden.
    – Det har fungerat bra och vi är tackskylig församlingen. De här personerna har trivts bra och blivit väl omskötta och fått nya kläder. Även samarbetet med den tekniska sektorn har gått bra och de har snabbt kunnat iordningställa lägenheterna, säger Lehtinen.
    Är de boende psykiskt redo att återvända till huset?
    – De flesta är beredda, men det är klart att det varit en omtumlande händelse som kanske ger lite eftertanke. Alla blir chockade när en granne eller vän skadas.


    Utökad säkerhet
    Parkgatan 24 ägs av Mariehamns stads sociala myndigheter och samtliga lägenheter är kopplade med automatlarm till räddningsverket då hyresgästarna består av missbrukare. Uttryckningarna har genom åren varit många, men det har hittills rört sig om mindre allvarliga händelser som kvarglömda kastruller.
    Det har ändå väckts frågor kring hur boendeformen ska se ut.
    – Socialnämnden hade möte i går (läs: i tisdags) och diskuterade situationen. Förvaltningen fick i uppdrag av nämnden att utreda vilka alternativ som finns till övervakat boende och ska jämföra med motsvarigheter i Finland och Sverige. Man måste komma ihåg att det i dag är ett vanligt hyreshus där man vanligtvis inte har personal, därför gällde diskussionen om en annan form av boende borde finnas, säger Susanne Lehtinen.
    Utredningen ska vara nämnden till handa före utgången av april månad.
    – De ville också att förvaltningen tillsammans med den tekniska sektorn och räddningsverket utreder hur man kan utöka brandsäkerheten.

    MALIN TILLSTRÖM

    malin.tillstrom@nyan.ax