Pärla ditt eget Åland
Bygg ihop en fager gullviva, Nyans logga i guld eller en fredskråka med pärlor! Släpp fram alla plastpatriotiska tankar och låt pysselhänderna jobba.
I dag startar Nyan en tävling för både barn och vuxna. Det gäller att pärla, det vill säga att med hjälp av pärlor bygga ihop ett mönster på en särskild platta.
Det egna mönstret skall ha temat ”Åland”.
På bilden är det dagisbarn i Godby som pärlar .
Oscar Söderman, Franz Fagerholm, Lova Förström och dagisfröken Lena Selander står bakom pärlarbetsplatsen i Godby daghem. Sittande från vänster är Andreas Söderman, Amir Boughdiri, Adrian Fagerholm och Wille Dahlblom.
Att pärla är något som de flesta daghem gör, och på senare tid har pärlandet också blivit populärt bland vuxna.
Med hjälp av små plastpärlor i olika färger bygger man ihop ett mönster på en så kallad fixturplatta eller pärlplatta. Plattan utvecklades under 1960-talet och många har pärlat, som det kommit att kallas, under sin uppväxt.
Vanligen ingår i plattan ett eget mönster, men Nyans tävling går ut på att hitta på ett eget med temat Åland. Endast fantasin sätter gränser för vilka motiv plattan kan ha.
Vad som helst
För att se hur pärlandet går till i praktiken åkte Nya Ålands reporter och fotograf i går till Godby daghem.
– Det är jätteroligt, förklarade barnen med en mun.
– Det går år massor av pärlor, hundra ungefär och det tar lång, lång tid att göra en tavla. Flera timmar!
Motiven i Godby varierade. Tre av barnen satt och lagade färggranna hjärtan, en höll på med en fantasifull katt, en med en groda, en med en liten nalle och så vidare. Vi fick veta att man kan göra precis vad som helst av de färggranna plastpärlorna.
– De bästa tavlorna har vi tyvärr redan hunnit skicka hem med barnen till julen, säger Bodil Sjölund, föreståndare i Godby.
Tävlingsregler
Tävlingen avgörs i tre klasser. En klass för barn mellan 2 år och 7 år, och en klass för barn mellan 8 år och 12 år och en klass för alla över 13 år med barnasinnet i behåll.
Uppgiften är att pärla ihop ett eget mönster med temat Åland. Det är alltså inte tillåtet att använda de färdigt tryckta mönster som redan finns, det gäller att ta fram den egna fantasin.
Skicka eller lämna in ditt bidrag senast 12 februari till Nya Åland, Uppgårdsvägen 6, 22101 Mariehamn.
I juryn som utser de tre vinnarna i varje klass finns Annika Dahlblom, museichef på Ålands museum, Sebastian Boman, redigerare på Nya Åland, Tanja Reuter-Lindén som gör Nyans barnsidor och Bengt Gustafsson, teknisk chef på Plasto.
Vinnarna får plast- och pysselrelaterade priser.
Alla inskickade bidrag ställs ut i Ålands museums entré vecka åtta och nio. En vernissage där alla deltagare är inbjudna hålls 16 februari.
På frågor svarar Karin Erlandsson, tel 528 467.