DELA

Påträngande kampanj mot langning

    Vuxna köper ut alkohol åt ungdomar.
    Den slutsatsen kan man dra då man ser alla onyktra ungdomar under festhelger som nyår. Därför delar Folkhälsan tillsammans med åtta andra aktörer ut tygkassar med det tryckta budskapet ”Jag langar inte” utanför Alko inför varje storhelg under det första halvåret 2007.
    Kampanjen inleddes i fredags.
    Tua Åström (bilden), projektledare för Folkhälsans föräldrastöd, och en kollega till henne ligger bakom idén att fungera som en väckarklocka för vuxna, potentiella langare, utanför Alko inför större festhelger. 500 blå tygkassar har tryckts upp och skall delas ut under våren och sommaren.
    – Det finns aldrig bara en sak som hjälper, men att vi står utanför Alko och för fram vårt budskap är menat att fungera som en väckarklocka. Säkert finns det en bror som tänkt köpa ut åt sin syster, eller en mamma som tänkt köpa ut åt sin nästan myndiga dotter, som förhoppningsvis reagerar.

    Förstör organ
    Tua Åström har besökt skolor och föräldragrupper för att informera om bland annat langning och alkohol, och hon har blivit förvånad över att det inte är självklart för alla föräldrar att inte ge sprit åt minderåriga.
    – Många föräldrar har ett attitydproblem. Man använder till exempel släkttradition som argument, att det alltid varit tillåtet för barnen att supa efter konfirmationen. Jag trodde det var självklart för alla vuxna att inte tillåta barn dricka alkohol, men det är det inte.
    Varför skall inte minderåriga dricka alkohol?
    – Bland annat för att det är olagligt. Lagar stiftas inte för bestämmandets skull, utan de har faktiskt en baktanke och ett syfte. En ung kropp är inte färdig och klarar inte av sprit, det är hälsovådligt att dricka sprit innan 20-års ålder. Och inte vill man som förälder sina barn så illa att man förstör deras organ.

    Ringer ofta
    Folkhälsan kommer tillsammans med sina samarbetspartners att stå utanför Alko och dela ut tygkassarna inför bland annat valborg, skolavslutningen och Rockoff.
    – Vi vill vara en väckarklocka som ringer flera gånger, säger Tua Åström.
    Är langning ett problem?
    – Hur får ungarna annars tag på sprit? Någon köper ut åt dem, för inte bränner de själva. Så visst är langning ett problem.

    Några säger nej
    Ungefär tio personer delade ut kassarna utanför Alko i fredags, det var representanter från Rädda barnen, Power club, Fältarna, Vuxna på stan, Ålands ungdomsförbund, Ålands nykterhetsförbund och Rotary vilka alla deltar i satsningen. Dessutom hade politikerna Britt Lundberg (c) och Harriet Lindeman (fs) hakat på idén och delade också ut kassar.
    – Under det första tillfället ville vi att alla samarbetspartner skulle vara med, i framtiden kommer vi att dela upp oss, säger Tua Åström.
    Annika Humell från Fältarna är en av dem som är med och delar ut kassar och hon är förvånad över att så många tackar nej.
    – Vad svårt det var! Jag trodde att alla skulle ta emot en kasse, men då de ser vad som står på dem tar de inte emot, säger hon.
    Gotthard Nylund från Mariehamn hör till dem som tar emot den blå kassen.
    – Budskapet stämmer, det är en bra satsning säger han.
    Lukas Lundström från Hammarland tar också emot en kasse.
    – Det är självklart. Har man inte åldern inne får man vänta.

    KARIN ERLANDSSON

    karin.erlandsson@nyan.ax