Potatisskörden varierar mycket Chips tvingas köpa dyra extrapotatisar
Allt från nästan normal till minus 30 procent. Det är stora variationer också på lilla Åland nu när knölarna börjat tas upp ur marken.
En sak är klar, Chips tvingas att köpa extra potatis på öppna marknaden. Och den är dyr.
Potatisskörden inleddes i måndags, så ännu är det för tidigt att säga exakt hur skörden blir jämfört med förra året och tidigare år.
Men det ser bättre ut än vad det såg ut i början på augusti. De land som överlevde julitorkan var vuxit rätt bra i augusti och nu i början på september, säger Christer Clemes, odlingschef vid Chips ab.
Det är stora variationer i skörden, en del får riktigt små potatisar, medan andra får i stort sett normala skördar.
Skiljer det sig åt mer än vanligt ?
Det skulle jag säga att det gör, även om Åland inte är så stort. Det verkar som om Saltvik lidit mest av torkan i sommar, medan det är bättre i år i Lemland som haft torka tidigare år.
30 procent mindre
Men också i västra Jomala har torkan varit svår. Ordföranden i Chips odlarråd, Staffan Bengtz i Västansunda, har börjat ta upp potatis.
Nog är det väl någonting. Men det är uppåt 30 procent mindre ifjol, som i och för sig var ett bra år. Det har vuxit väldigt ojämnt. De åkrar som har lite bättre mark har vuxit bra på slutet, det som tidigt blev nervissnat ger nästan ingenting.
Jocke Sjögren i Lemland Norrby är då bättre lottad i år.
Det ser relativt bättre ut än väntat mängdmässigt. Jag tar de sämsta skiftena först och där är det lite under det normala. Vi har varit bättre lottade i år, vi kan ju inte ha motgångar jämt, säger han.
Garderad med damm
Det han tycker är särskilt positivt är att kvalitén på potatisen är så bra. Och inför kommande torrsomrar har han garderat sig med den jättelika bevattningsdammen som Nyan skrivit om tidigare.
Den är tätad nu. Till vintern hinner den inte bli full, men efter vårfloden, hoppas jag.
Köper fri potatis
Chipsfabriken i Haraldsby har ett behov av 25.000-26.000 ton potatis. Normalt skall de åländska odlarna täcka 80 procent av behovet, medan kontraktsodlare i Finland och i Sverige skall fylla upp resten.
Om skörden på Åland nu blir tio procent mindre än kontraktsmängderna, behöver vi täcka det. Och ännu värre är det på fastlandet där de har stora stora förluster på grund av torkan. Vi köper lite extra volymer från Danmark, men också från Finland på den fria marknaden, säger Christer Clemes vid Chips.
Blir inte det dyrare?
Jo, dyrare än kontrakten. Det är rätt höga marknadspriser i år.
Kontraktspriserna är fasta och fabriken betalar enligt kvalitet och sort.
Det är olika priser, men det rör sig om 12-13 cent per kilo, och då hämtar vi potatisen från åkern.