Roger J satsar på lagtingsvalet
Riksdagsmannen Roger Jansson har tagit det svåra beslutet att inte ställa upp för omval.
Däremot är han mycket intresserad av att delta i det politiska arbetet på hemmaplan och eventuellt ta en plats i landskapsregeringen.
I går kom Roger Jansson med beskedet att han inte kandiderar i riksdagsvalet i mars. Men beslutet var inte helt lätt att fatta.
– I juni fattade jag principbeslutet att inte kandidera och hoppades att de borgerliga partierna skulle hitta andra starka kandidater.
Vissa politiska framgångar under hösten har också fått honom att ordentligt väga för- och nackdelarna med att kandidera på nytt.
Förutom genombrott på sjöfartssidan har Roger Jansson lyckats ta fram nya former för samarbetet mellan självstyrelsen och statsrådet.
– Systemet med aftonskola var inte bra. Nu kommer de åländska frågorna inom statsrådet att organiseras annorlunda så att samarbetet börjar fungera igen.
Hur samarbetet ska se ut vill han dock inte avslöja.
– Det befinner sig på skissnivå men jag och statsministern är överens.
Redo för lagtinget
Trots framgångarna väljer Roger Jansson alltså att ställa sig till förfogande på hemmaplan.
– Jag prioriterar fritid och närheten till Åland. Jag är 63 år och de här sakerna är viktiga.
Det låter som att Roger Jansson, som nyligen gjort sig av med sitt företag Ålpress, tänker sätta sig vid vattenbrynet och meta i lugn och ro, men det är så fel det kan vara. Han är nybliven ordförande i ÅHS styrelse och vill satsa på åländsk politik på nytt.
Är du sugen på att återvända till landskapsregeringen?
– Det vore svagt av mig att säga att jag inte är väldigt intresserad av höstens lagtingsval. Klart att jag är det.
– Jag ställer upp i valet och sedan får vi se vilka lagtinget beslutar ska sitta i landskapsregeringen. Jag har styrka och tid att arbeta för Åland och tänker inte sätta mig i gungstolen.
Tålamod krävs
På den borgerliga listan till riksdagsvalet finns Magnus Lundberg (c), Roger Eriksson (lib) och Elisabeth Nauclér som nominerats av obunden samling. Vad Roger Jansson anser om listan låter han vara osagt.
– Jag säger som så här: jag stöder den borgerliga listan och och hoppas att den som blir vald blir en bra representant. Det är ett svårt och tungt uppdrag.
Vilka egenskaper bör en åländsk riksdagsledamot ha?
– Det viktigaste är kunskap om allt som har med Åland att göra. Man ska kunna ge sakliga svar på alla frågor som kommer. Riksdagsmannen ska kunna driva frågor, framför allt på ministerierna, som är till nytta för Åland och ha en god förhandlingsförmåga.
Roger Jansson tillägger att den som börjar jobba i riksdagen bör vara rustad med en stor portion tålamod.
– Första gången man lyfter fram en fråga händer ingenting och andra gången höjer någon på ögonbrynen. Först den tionde gången väcker den reaktioner.
Sossarna oroar
Roger Jansson har tidigare sagt att han är beredd att kandidera till riksdagen på nytt för att undvika att socialdemokraterna kniper en plats. Farhågorna finns fortfarande.
– Jag har blandat in socialdemokraterna för att jag är rädd för att stödet från svenska folkpartiet (sfp) kan äventyras om de får riksdagsplatsen. Det är svårt att hitta stöd för exempelvis språkfrågorna från annat håll.
Ålands socialdemokrater har ännu inte presenterat någon kandidat till riksdagen.
– Vi beslutar på mötet i morgon (läs: i dag) om vi ska ställa upp med en egen lista. Om medlemmarna säger ja återstår att vaska fram kandidater, säger partiordföranden Barbro Sundback.
Vilka kan bli aktuella för riksdagsvalet?
– Vi har många bra politiker i de egna leden.