Varma hösten sätter fart på bananflugorna Experten tipsar om hur du slipper dem
Känner ni Drosofila Melanogaster? Så heter bananflugan på latin. Många kök har fått dras med bananflugor i höst, den är ofarlig men obehaglig.
I år har det varit ovanligt många bananflugor, det beror på den varma hösten, säger Jörgen Eriksson som är biträdande naturvårdsintendent på landskapet.
Jörgen Eriksson har fött upp och dödat tiotusentals bananflugor, eller fruktflugor som är det egentliga namnet, under sina studier i genetik. Fruktflugornas kromosomer är relativt stora och lätta att studera, dessutom har flugan en kort generationstid, cirka 20 dagar, ger stor avkomma och är billig i drift. Det här gör flugan lämplig för genetiska studier.
Vi födde upp dem med sirap, honung och mosad banan, säger Jörgen Eriksson.
Sockergrisar
Fruktflugan är förtjust i sötsaker och lägger sina ägg i rutten eller skadad frukt. Då man plockar fallfrukt, men också frukt från träden, är det lätt hänt att man får in frukt som flugan lagt sina ägg i.
Eftersom vi inte haft ordentlig frost än har säsongen för fruktflugorna varit längre än normalt, säger Jörgen Eriksson.
Speciellt plommon är begärliga, eftersom de är så söta. Har man kompost får man också räkna med fler fruktflugor.
Komposten bygger ju på levande nerbrytbart innehåll, och utvecklingsstiden för en fruktfluga är två dygn. Vill man inte ha fruktflugor inomhus får man se till att tömma komposten ofta, säger Jörgen Eriksson.
Utrotning
Enda sättet att bli av med fruktflugorna är att sanera hemmet på fruktflugornas föda och äggkläckningsställen, nämligen frukten.
Man skall inte ha frukt framme i skålar, det funkar bara i inredningstidningar. Frukten skall förvaras i kylskåp, säger Jörgen Eriksson som också tipsar om att en slatt vin kan göra susen.
Vill man offra bottenskylan i en vinflaska kan man lämna flaskan framme. Flugorna söker sig dit, hittar inte ut ur flaskan och alkoholen verkar nästan direkt.
Inomhus är fruktflugorna alltid ganska ettriga och snabba, också det beror på värmen.
Man kan egentligen bara förvänta sig fler fruktflugor så länge kylan låter vänta på sig, säger Jörgen Eriksson.