DELA

Vattentromb söder om Mariehamn

En femton meter bred och tjugo meter hög, vit vägg som kom virvlande ute på havet fick Elisabeth Lindholm på Langnäs i Järsö syn på när hon satt vid köksbordet och drack en kopp kaffe i går eftermiddag.
Vattentromber, som fenomenet kallas, är sällsynta, men förekommer vanligen i augusti vid ostadigt väder.
– De är farliga om man kommer för nära, tappar man kontrollen över båten och kan dras med en bra bit, säger Annelie Nordlund vid Meteorologiska institutet.
Elisabeth Lindholm berättar:
– Mitt i allt fick vi syn på en stor, skummande vit rökpelare som forsade fram över havet. Den dök upp precis mellan Ängskär och Båtsmansholmen och försvann österut mot Rödhamn.
Det ovanliga skådespelet var över på ett par sekunder.
– Det gick fort. Men det var en mäktig syn, väldigt vackert. Jag har aldrig sett nåt liknande i hela mitt liv.
Vattentromben sågs också av en person uppe i vattentornet på Badhusberget.


Vattentromber ovanliga
En vattentromb är inte en vanlig syn, men störst chans – eller risk – att se en finns just den här årstiden.
–Under sensommaren är havsvattnet som varmast, luften fuktig och vädret ofta lite ostadigare – och det är det som behövs för att ge liv åt en vattentromb, säger Annelie Nordlund, övermeteorolog vid Meteorologiska institutet i Helsingfors.
Vattentromber uppstår gärna i samband med kraftiga åskmoln eller regnskurar, så måndagens åskväder med efterföljande regn- och hagelskurar har direkt koppling till vattentromben som i går iakttogs på södra Åland.


Farliga
Får man syn på en vattentromb när man befinner sig på havet, har man all orsak att vända fören i annan riktning.
– Vattentromber kan vara mycket farliga, man ska absolut inte försöka ta sig en närmare titt på fenomenet. Lyckas virveln få tag i båten är det omöjligt att manövrera den. Det har hänt att segelbåtar fått masten knäckt och att olyckor inträffat. För några år sedan råkade en man ut för en vattentromb och det hade kunnat sluta riktigt illa. Han satt ute på havet i sin båt och tromben svepte med sig både honom och båten tjugo meter upp i luften. Han klarade sig dock undan med ett brutet ben.
– Dess bättre ser man oftast den eller dem, de kan vara fler på en gång, i god tid och hinner undan.
Kommer tromben upp på land, dör den ganska fort.
– Den får sin energi av den varma och fuktiga vattenytan.
Hittills har inga olycksfall i samband med gårdagens vattentromb rapporterats, varken till havs eller på land, enligt uppgifter från Alarmcentralen.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax