DELA
Foto: Jonas Edsvik
Katrin Sjögren (Lib).

Lantrådet om anmälan mot landskapschefer: ”Man måste gå till botten med det här”

Graverande anklagelser – det tycker lantrådet Katrin Sjögren (Lib) om den anmälan som landskapsveterinären lämnat in gällande trakasserier. Hon säger att det alltid finns rum för förbättringar när det gäller personalpolitiken men hon tror inte att problemen grundar sig i politiska påtryckningar.

I måndagens Nya Åland berättar landskapsveterinär Maria Borgström om den anmälan som hon upprättat gällande hot och trakasserier från flera chefer på landskapsregeringen. Anledningen till trakasserierna uppger hon vara att hon ifrågasatte landskapsregeringens beslut om att bedriva vetenskapligt laxfiske. Till följd av det ska hon ha utsatts för olika sorts påtryckningar om att lägga ner granskningen.

”Graverande anklagelser”

Nya Åland kontaktar Katrin Sjögren och frågar hur hon ställer sig till den här informationen. Hon säger att det är svårt att uttala sig i personalrelaterade frågor men att det handlar om graverande anklagelser som kommer att utredas.

– Det är en part som hörts i frågan nu och det är viktigt att alla hörs så att man kan få en bred uppfattning om ärendet.

Du och ditt parti har tidigare kritiserat andra politiker för hur de hanterat liknande förvaltningsärenden. Hur kommer ni följa upp det här ärendet nu?

– Det första som måste ske är en ordentlig utredning som personalenheten gör och de kan vid behov ta in extern kompetens. Det är helt klart att man måste gå till botten med det här och utreda det grundligt.

Tycker du att det finns tillräckliga mekanismer i förvaltningen för att hantera den här typen av ärenden?

– Det är svårt att uttala sig direkt eftersom jag bara känner till ytligt vad det här ärendet handlar om. Det är klart att saker och ting alltid kan förbättras när det gäller personalpolitiken och det behöver finnas system på plats.

Inte politiska påtryckningar

I intervjun med Maria Borgström uttryckte hon sin oro för att problemet med påtryckningar och trakasserier kan fortgå i framtiden. Hon beskriver landskapsregeringen som en väldigt platt organisation där bland annat tjänstemän och ministrar hamnar väldigt nära varandra och säger att det kan sudda ut rollerna och försvåra tillsynsarbetet. Katrin Sjögren håller med om att det är en platt organisation med få tjänstemän och politiker och säger att det är viktigt att politiker och ministrar inte lägger sig i strikta förvaltningsärenden. Men hon upplever inte att det har varit ett problem i det berörda ärendet.

– Mig veterligen så har det kring just det här ärendet inte varit några politiska påtryckningar över huvud taget, säger hon.

Vilka åtgärder kan ni ta till för att minimera risken för att det händer i framtiden?

– Det behöver som sagt finnas system och strukturer för att reda ut sådant här och möjlighet att vända sig till oberoende part. I ärenden som det här så finns det två sidor som ska höras och det är viktigt att det görs en ordentlig utredning.

Utdrag ur regeringsprogrammet:

Humankapitalet och en god personalpolitik som gör förvaltningen till en attraktiv arbetsplats, är en central del i självstyrelsen. Kompetensförsörjningen är en avgörande framtidsfråga. Ledarskapet ska vara tillitsbaserat och uppmuntrande. Arbetet i förvaltningen kräver både engagemang och hög produktivitet som resulterar i en personaldriven verksamhetsutveckling. Personalfunktionerna (HR) i förvaltningen behöver stärkas och samordnas.

För att de offentliga institutionerna ska vara relevanta och därmed åtnjuta samhällets förtroende behöver de vara rättssäkra och fungera i samklang med övrig samhällsutveckling. En förutsättning för myndigheternas digitalisering är att ett moderniseringsarbete genomförs. I den moderna myndigheten är tjänstemännens roll, ansvar och befogenheter viktiga att ständigt utveckla.