DELA
Foto: Jonas Edsvik

Mårdhund skickad på analys för rabies

En mårdhund från Jomala kommun har skickat för analys på grund av misstänkt rabiessmitta. Detta efter att en jägare noterat ett avvikande beteende hos djuret, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Det var under onsdagsmorgonen som en jägare i Jomala fångat en mårdhund. I samband med tillfångatagandet noterade jägaren ett avvikande och aggressivt beteende hos djuret. Hen tog då kontakt med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

– Föredömligt agerat av jägaren i det här fallet, säger veterinär Maria Borgström vid Ålands landskapsregering.
– Vid misstanke om smitta ska kontaktas tas med myndigheterna för att tidigt kunna konstatera eller utesluta smitta, smittspåra vid behov, sanera området om så behövs och begränsa smittspridningen.

Rabies är en allvarlig virussjukdom som inte vanligen förekommer på Åland. Ett smittat djur får ett förändrat beteendemönster. Ett vilt djur kan tappa sin skygghet för människor. Smittan når hjärnan på den drabbade från ett smittat djurs saliv. Sjukdomsutvecklingen går via ett sår till nerver i området och den vidare till hjärnan. Alla däggdjur kan drabbas och närmaste landet där viruset finns endemiskt bland vilda djur är Ryssland.

Provtagningen görs för att utesluta smitta. Risken att rabies finns på Åland är mycket liten. Det är sjukdomens allvarlighetsgrad och att det är en zoonos, en sjukdom som kan drabba människor, som gör att djuret analyseras.