DELA
Foto: Daniel Vannan

Sommarålänningen: Maria Snellman rapporterar om världshändelser i TV4

Maria Snellman är sommarålänningen man hittar i Sverige övriga delar av året. Där jobbar hon på TV4-nyheterna som programledare och nyhetsreporter. Men under semestern kopplar hon av på Åland med familj och vänner.
– Jag tycker verkligen om att ha en plats jag kan åka till som innebär att jag är ledig, säger Maria.

Vi träffar Maria Snellman på Nya Ålands redaktion och hon går runt och hälsar på lite tidigare kollegor innan vi börjar intervjun. Man kan säga att det faktiskt var här som Snellmans journalistkarriär tog sin början, då för tio år sedan. Även om Nyan sedan dess flyttat från huset i Dalbo till lokalerna i centrala Mariehamn.

Maria Snellman är från början från Åland och växte upp i Jomala. Efter att hon tog studenten på Ålands Lyceum åkte hon till Göteborg för att gå journalistprogrammet på Göteborgs Universitet.

– Jag hade tänkt ta ett sabbatsår, men sen kände jag mot slutet av gymnasiet att jag var taggad på att komma igång och jag hade bestämt mig för att bli journalist, så då flyttade jag till Göteborg.

Under sommaren 2014 och 2015 jobbade hon på Nya Ålands redaktion som reporter. Sedan i slutet av sin utbildning hade hon praktik en hel termin. Då sökte hon till TV4 och fick plats. Efter praktikperioden fick hon först ett vikariat och sedan blev det en fast anställning. Nu har hon bott i Stockholm och jobbat på TV4-nyheterna sedan 2018.

Foto: Daniel Vannan
Marias journalistkarriär började på Nya Ålands redaktion för tio år sedan.

Livet på tv-nyheterna

Maria tycker att TV4 är en bra arbetsplats där hon har chansen att utvecklas väldigt mycket. Hon känner inget behov att söka sig vidare till andra arbetsplatser eftersom det finns så många möjligheter och saker att uppleva inom det mediebolag hon befinner sig hos nu.

– Jag jobbar mestadels som programledare för morgonnyheterna och ekonominyheterna på kvällen. Sen jobbar jag en del med Efter fem, och nu när jag kommer tillbaka efter semestern kommer jag att jobba lite som programledare för kvällsnyheterna.

Ibland arbetar hon även som nyhetsreporter, ett varierande och roligt jobb.

Hennes favoritdel med nyheterna på TV4 är just det att ingen dag är en annan lik, vad som händer styr hela arbetsdagen.

– Det är stimulerande att både få jobba med det som händer och granska det som andra kanske inte har koll på. Det är väldigt roligt att jobba med det som är ”här och nu”.

– Sen har jag även väldigt roliga och bra kollegor.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Man behöver ständigt vara uppdaterad och påläst om det senaste. Det svåra kan vara att ta en paus från det när man är ledig.

Stora världshändelser

Under sin tid på TV4 har Maria varit med och rapporterat om många stora världshändelser.

När Notre Dame kyrkan i Paris började brinna för fem år sedan fick hon åka till platsen.

– Det var sent på kvällen och vi såg bilder att det brann i Paris. Nästa morgon åkte jag till Paris och rapporterade därifrån. Det var väldigt utmanande då man helst skulle skicka tillbaka allt material på franska. Det var svårt men kul.

Ett annat tydligt minne är från början av coronapandemin, när man först började ana att något stort var på gång.

– Vi började läsa om viruset i Kina och diskuterade om det var värt att göra något på. Ganska snart började vi förstå att det kom närmare och närmare, klipp sedan till en fullt utvecklad pandemi. Och att jobba i det här var otroligt speciellt, berättar Maria.

Dagen då Rysslands anfallskrig mot Ukraina bröt ut har också etsat sig fast. Fokus låg då på att rapportera om händelseutvecklingen där hela tiden.

– Det blev extra tydligt att vi har en viktig roll i att hålla människor uppdaterade.

– Man kommer ihåg de här stora händelserna när allt fokus skiftade.

Det åländska lugnet

Det finns ändå mycket som Maria har saknat med Åland när hon bott i Sverige på senaste år. Hon saknar landsbygden, havet och skärgården. Allt som är så unikt med Åland.

– Jag saknar även mycket matrelaterat, lokala produkter såsom örter, mejeriprodukter, kött, och finskt godis och glass.

– Allt som man saknar blir så påtagligt när man väl är här.

Familjen och släkt är också något av det bästa med att vara hemma, berättar Maria. När vi träffar henne har hon varit hemma på Åland i snart tre veckor under semestern. Väl hemma har hon och sambon Jonas Wesén, som även han är från Åland, bland annat umgåtts med bådas familjer. Men de har även tillbringat tid på stugan i Geta och i Mariehamn.

– Det är mysigt att både hinna vara på stugan, sitta stilla och titta på vattnet, och även gå runt i Mariehamn och kolla på fotbolls-EM.

Vad är det bästa med sommar-Åland?

– Jag tycker verkligen om att ha en plats jag kan åka till som innebär att jag är ledig. Man stiger av färjan med åländsk mark under fötterna och tänker: nu är det semester!

Namn: Maria Snellman

Ålder: 29

Hemma från: Jomala

Bor nu: Stockholm, Sverige

Utbildning: Journalistprogrammet, Göteborgs universitet

Jobb: Programledare, TV4-nyheterna

Familj: sambon Jonas Wesén, mamma, pappa och syskon