DELA
Foto: Ömsen
Ömsens nya laddstolpar togs i bruk denna vecka.

Mariehamn på väg att missa lagkrav på laddstolpar

Besökande i elbilar blir allt fler på Åland.

Men det nya lagkravet som skulle innebära 77 nya laddplatser på stadens egna parkeringar i Mariehamn ser inte ut att kunna följas.

– Vi har för klena elkablar inne i Mariehamn, säger fastighetschefen David Janson.

För varje år ökar antalet elbilar på Åland, och särskilt under högsäsongen behöver besökare med elbil möjligheter att ladda sina fordon. Förra veckan meddelade Ömsen att man uppfört fyra nya stolpar som redan tagits i bruk, med plats för åtta elbilar att ladda sina batterier, utanför Ömsens kontor på Kaptensgatan.

Laddstolparna står på stadens mark, men det är Ömsen som står för uppförandet och inkopplingen av laddplatserna. Betalning sker via betalningstjänsten Virta.

– Vi vet att laddning kan vara en trång sektor under turistsäsongen och många av våra ägarkunder är beroende av turistnäringen, sa Thomas Lundberg, vd och koncernchef på Ömsen, förra veckan.

Det är resultatet av ett första samarbete kring laddstolpar mellan Mariehamns stad och privata aktörer. Men för staden själv går det trögt. När Nyan träffade stadsdirektören Arne Selander i slutet av april tog han upp att staden ska uppföra 77 laddpunkter på sina egna parkeringar. På frågan om infrastrukturen för det svarade han ”det är på gång”.

100 000 euro är avsatt i årets budget för laddpunkterna.

Kan inte uppfylla lagen

Men nu är ambitionen på tillbakagång. Det trots att ”landskapslagen om energieffektivitet” kräver att alla kommuner till nästa år ska ha installerat laddningsstationer på minst tio procent av p-platserna, parkering för parkering som tillhör egna fastigheter. För stadens två största parkeringar för allmänheten, Mariebad och Miramargaraget, skulle det enligt lagen innebära minst nio respektive tolv laddplatser.

– Vi kommer inte kunna uppfylla lagen helt. Vi har sagt till landskapsregeringen att vi kommer fokusera på våra egna arbetsfordon och vår egen omställning, säger fastighetschefen David Janson.

Anledningen är att man inte ser någon möjlighet att erbjuda starkare laddning än lågeffekt, 11 kW. Att bygga ut kapaciteten (se artikel här intill) innebär en kostnad som det inte är utrett vem som ska stå för. David Janson menar att en utbyggnad inte är en fråga som staden äger och som man inte arbetat vidare med.

– Som elnätet i Mariehamn ser ut nu kan man inte sätta upp de här stolparna med något annat än villa-effekt. Snabbladdning på 300 kW eller mer är såna effekter att elnätet i Mariehamn inte klarar av det. St1 och Rundbergs 150 kW, är de mest kraftfulla vi har just nu i Mariehamn, säger han.

Det innebär långa laddningstider, fyra till sex timmar. David Janson konstaterar att när det rullar i land 200 elbilar i Mariehamn en eftermiddag är frågan var de ska ladda. Några beslut om nya stolpar är ännu inte tagna inom staden.

– Lagstiftarens intention är god, men tanken med att snabba på den gröna omställningen har gått fel här. Laddpunkter i Mariehamn är i första hand till för besökare utifrån. Ska det vara attraktivt för en besökare att ladda sin bil vill man göra det medan man går och handlar mat så man har det överstökat på 30–45 minuter.

– Vi kan inte sätta upp laddstolpar i Miramargaraget om man inte får parkera där hela dagen.

Saknar betallösning

Utöver det uppstår en diskussion om hur man ska administrera en betalningslösning för den som laddar sin bil. Hela det offentliga Åland med 150 laddplatser, varav hälften alltså i Mariehamn, behöver sannolikt en gemensam lösning.

– Vi har varit i kontakt med Virta som Ömsen använder, men för att de ska driva tjänsten åt oss skulle det i snitt behövas sex laddningar per dygn för att få kostnadstäckning. Då uppkommer frågan om en leverantör som Virta faktiskt är intresserad av det.

Hur bedömer ni konsekvenserna av att inte följa lagen?

– Vi har inte kommit så långt. Det är en fråga för landskapsregeringen. Vill de utdöma viten så får de göra det då.

– Landskapsregeringen är medveten om problematiken, men den var nog inte det när den antog lagen. Tillsynsmyndigheten får föra ett resonemang, men man behöver ha en förståelse för att det finns en verklighet, säger David Janson som menar att det vore bättre om det privata näringslivet kunde hitta lösningar istället för kommunen.

Här kan gäster på Åland ladda sin elbil

Offentliga laddstationer på Åland enligt elbil.ax, Chargefinder och ABC. Angiven effekt varierar mellan källor.

Mariehamn-Jomala:

St1 Österleden 4x180kW Virta

ABC S-market Jomala 4x100kW (CCS) 2x22kW (Type2) ABC

Mariehamns flygplats 4x22kW (Type2) Virta

Ömsen, Kaptensgatan 11 8*22kW(Type2) Virta

Maxinge 1x17kW (Tesla) 1x17kW (Type2) Virta

Kantarellen 50kW (CCS och CHAdemo) 22kW Virta

Kraftnät Åland, Norrböle 2x22kW (Type2)

Möckelö företagsby 1×13,8kW (Type2) Virta

Finström:

Mattssons Godby 50kW (CCS och CHAdemo) 22kW (Type2)

Stallhagen 2 st Tesla 1 st Type2

11-22kW-laddning erbjuds även på följande ställen:

Lemland: Amalias. Sund: Ålands golfklubb och Smakbyn. Vårdö: Sandösund. Geta: Havsvidden. Eckerö: Käringsundsvägen 194 samt Gamla Käringsundsvägen. Kökar: Skärgårdsbutiken. Brändö: Hotell Gullvivan, Pellas (Lappo)