DELA
Illustrationen är från Björlin GITechs video om kortruttsprojektet år 2018

Massiv tidslinje om skärgårdstrafiken nu tillgänglig för allmänheten – här finns alla 260 beslut

Nu finns alla de över 260 besluten om bland annat kortruttsprojektet och elhybriden samlade på en specialsida hos landskapsregeringen.

Tidslinjen med tillhörande dokumentdatabas över alla beslut publicerades idag. Det berättar man i ett pressmeddelande.

Det är fråga om 188 beslut taga på föredragning till minister, 75 beslut tagna i regeringens plenum och 40 behandlingar i Ålands lagting under perioden 2011-2023. Tidslinjen innehåller nära 400 tidsposter och databasen innehåller över 800 filer fördelat på över 300 mappar.  

”Avsikten är att samla besluten i en tillgänglig dokumentdatabas för att ge en bild av utvecklingen över tid”, står det i pressmeddelandet.

Tidslinjen är en begäran av Lag- och kulturutskottet samt Finans- och näringsutskottet vid Ålands lagting.

Tidslinjens hemsida hittas här: Tidslinje 2011-2023 

LÄS OCKSÅ

En sammanfattning av tidslinjen, saxad ur pressmeddelandet


Tidslinjen börjar 2011 då första stegen togs i korruttsprojektet. Projektet var en följd av betydande nedskärningar inom skärgårdstrafiken, vilket ledde till att nya grepp behövde tas. Projektet undersökte nya rutter i skärgårdstrafiken i jakt på förändringar som trots infrastrukturinvesteringar inom 40 år skulle minska kostnaderna för trafiken, utan att ändra servicenivåerna. Tre huvudprojekt identifierades i slutrapporten från 2014. Dessa var att dela upp södra linjen genom projekt östra och västra Föglö och att byta ut Töftö linfärja till en fast förbindelse, Prästösundsbron. Arbetet fortsatte efter förstudien med framtagande av miljökonsekvensbeskrivningar för projekten, som underlag till vägplanerna. 

År 2017 väljer regeringen med lagtingets stöd att gå vidare med projekten på Föglö, vilka är de projekt där de ekonomiska fördelarna bedöms vara störst och kunna nås inom kortast tid. Infrastrukturprojekten tas då vidare med vägplaner och projektering till upphandling av väg, bro och hamn på västra Föglö, det så kallade Gripöprojektet. Projektet avbryts under 2020 innan entreprenadavtalet skrivs under och en parlamentarisk tunnelkommitté tillsätts, vilken ger sitt betänkande om en fast förbindelse till Föglö 2022. 

Parallellt följer tidslinjen landskapsregeringens ambition att förnya det föråldrade frigående tonnaget. När tidslinjen börjar arbetar landskapsregeringen med att ta fram underlag för att handla upp en ny färja med LNG-hybridteknik. Projektet avslutas 2015 och arbetet inleds med en totalentreprenad på Föglölinjen med en ny elhydridfärja, i dagligt tal kallad hybriden. Det ingångna avtalet avbryts 2020. Under 2021 köps det dieselelektriska fartyget M/S Ådan in från Norge, vilket nu trafikerar på linjen Åva-Osnäs mellan Brändö och riket. Tidslinjen avslutas med att förlikning nås rörande brytande av avtalet på Föglölinjen under 2024.