DELA
Foto: Susanna Skogberg
Seminariet drog stor publik till Stadsbiblioteket på onsdagskvällen.

Mellanöstern var tema för välbesökt kvällsseminarium

    Har freden en chans i Mellanöstern? Det var frågan som ställdes på Ålands fredsinstituts kvällsseminarium. Kjell-Åke Nordquist, professor i internationella relationer, gav den talrika publiken en överblick över skeendena i den plågade regionen.

    En verklig fred, menade Kjell-Åke Nordquist, förutsätter både ett avtal, om fred eller åtminstone vapenvila, och ledarskap som ser till att freden faktiskt blir verklighet.

    – En vapenvila kan vara användbar för stridande parter för att ladda batterierna igen, varnade han.

    Ledarskap kan främja eller hindra fred på olika sätt. Kjell-Åke Nordquist exemplifierade: en ledare kan, som i Israels premiärminister Benjamin Netanyahus fall, ha ett personligt intresse av att motarbeta fred. Om han går emot hökarna i sitt regeringsunderlag riskerar han att förlora sin post, och då kan han inte längre komma undan åtalen för bland annat korruption som hänger över honom.

    Omvänt kan ledare bana väg för fred till exempel för att de åtnjuter en unik nationell ställning, som Nelson Mandela i Sydafrika, eller för att de ger prov på en ”nödvändig rationalitet”, som David Trimble och John Hume, männen bakom långfredagsavtalet på Nordirland .

    – Men man ska inte behöva en Nelson Mandela för att skapa fred, sa Kjell-Åke Nordquist.

    ”Som två tonåringar”

    Han talade om den ”kostsamma låsningen” (”the hurting stalemate”) som gör fred i Mellanöstern till en så avlägsen dröm.

    – Den ena parten kan omöjligt besegra den andra. Båda förlorar på att bevara den kostsamma låsningen, men de tycker ändå det är värt att fortsätta och eskalera. Israel får hjälp av USA och Palestina av arabvärlden att reda ut sina egna misstag, och slipper på det sättet ta ansvar för sina politiska handlingar. De är som två tonåringar.

    Gisslantagandet, det militära misslyckandet och regeringens bristande engagemang i gisslan har lett till sprickor internt i Israel, sprickor av det slag som externa konflikter kan hjälpa till att överskyla. Och ingen politiker, varken i regering eller opposition, driver någon aktiv politik i Palestinafrågan, enligt Kjell-Åke Nordquist.

    – Ingen israelisk politiker är intresserad av att fälla Netanyahu med nuvarande politiska situation i knesset, sa han.

    KJELL-ÅKE NORDQUIST

    Professor i internationella relationer vid Enskilda Högskolan i Stockholm.

    Sekreterare i Ålands fredsinstituts forskarråd, t.f. direktör för institutet 2015-2018.

    Har arbetat med fredsprocesser framför allt i Colombia, Mellanöstern och på Östtimor.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp