DELA
Foto: Joakim Holmström
Sofia Enholm inledde starkt med att använda mäns kränkningar för att belysa vikten av kvällen.

Metoo-kväll använde kultur som budbärare

    En uppföljning av Metoo fyllde biblioteket igår i form av texter, musik och film. Evenemanget vill både påminna, peppa och hjälpa till att förklara vad fenomenet handlar om – och varför det är viktigt att fortsätta.
    – Varmt välkomna till underbettshorornas årsmöte! Eller kanske vi är en ”knippa idioter”, eller f-stimmet som vill ondgöra sig över alla karlar. Patetiska är vi i alla fall.

    Så inleder Feministparaplyets ordförande Sofia Enholm kvällen. Orden är inte hennes. Men de beskriver behovet av Metoo väldigt väl.

    – Så lyder kommentarerna om kvällen i anonyma forum av sköna snubbar, tydliggör hon.

    Hon fortsätter med att förklara varför man behöver återuppmärksamma den storm som drog igenom Åland och världen för två år sedan.

    – Metoo satte igång något, men den väckte också den björn som sovit och som nu ropar ”Hora!” ännu högre.

    Hon säger att kvällen handlar om att visa att man måste gå längre. Med texter, filmer och musik försökte arrangörerna ge en inblick i den många gånger omedvetna, normaliserade, sexistiska och misogyna kulturen som leder till våldtäkter, sexuella kränkningar, sexuella trakasserier, våld mot kvinnor och övergrepp.

    Ett inslag var återberättelse av de vittnesmål som getts under Metoo av kvinnor.

    – ”Hur många gånger har man inte förvandlats från objekt till jävla kärring”, lyder en av textraderna från en kvinna som berättar om de reaktioner hon bemött när hon bland annat avstått från en bjuden drink eller ett närmande.

    Och drycker nämnde även Joanna Isaksson när hon läste upp en text som jämför tedrickande med samtycke.

    – Om du kan förstå hur löjligt det är att tvinga någon att dricka te, hur svårt kan det vara när det handlar om sex. Oavsett om det är te eller sex så är samtycke allt.