DELA

Miljöbyrån varnar för sköldpadda

    Miljöbyrån har hittat vad man tror är skalet från en gulbukig vattensköldpadda i en skog väster om Långträsk i Hammarland. Arten är invasiv, och skulle göra stor skada om den etablerade sig på Åland. Enligt miljöbyrån rör det sig troligen om ett utsläppt husdjur och man bedömer att skalet har legat där en längre tid.

    Miljöbyrån vill upplysa om att det är strikt förbjudet att saluföra, föda upp eller släppa ut individer av vattensköldpadda och dess underarter i naturen. Miljöbyrån vill även upplysa om att man inte över huvud taget ska släppa ut husdjur i naturen bara för att man har tröttnat på dem. Det är brottsligt och inhumant och man riskerar indirekt orsaka stor skada på naturen, skriver miljöbyrån i ett pressmeddelande.

    Det finns tre underarter av gulbukig vattensköldpadda (gulbukad, rödörad och gulörad vattensköldpadda) och alla arter är klassificerade som invasiva inom EU. Gulbukig vattensköldpadda är en art som förekommer naturligt i USA och Mexiko men har spritts världen över som husdjur. I Europa finns det livskraftiga, reproducerande populationer i Spanien, Portugal, Frankrike och Italien. Den är även dokumenterad i Danmark, Sverige och Finland. Arten är allätare och kan orsaka stora skador på naturen då den äter bland annat insekter och andra ryggradslösa djur, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter. Arten rör sig vanligtvis ogärna på land, men i samband med att den söker nya habitat kan den röra sig flera kilometer över fast mark, upplyser miljöbyrån i pressmeddelandet.

    Tills vidare har man inte kunnat påvisa att arten kan reproducera sig i naturen på Åland, men med de pågående klimatförändringarna finns risken för att den på sikt skall ha möjlighet att etablera sig här. Fynd av denna typ skall rapporteras till miljöbyrån. Människor som rör sig runt och på Långträsk och intilliggande vatten bör vara uppmärksamma på detta fynd, skriver man vidare.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp