DELA
Foto: Patrik Dahlblom

Nipås Prideflagga förstörd igen

Prideflaggan utanför Nordens institut på Ålands kontor på Storagatan har blivit sönderskuren för andra gången den här veckan.

När Nya Åland ringer Nipås direktör Tasso Stafilidis på lördagsförmiddagen för att fråga om skadegörelsen säger han:

– Igen?

Samma sak hände på torsdagen.

– Vi satte upp nya flaggor i går, ute och inne i lokalen, i skyltfönstren.

– Vi har ingen aning om vem som hade gjort det. Vi har ingen övervakning. Men vi har kvar den första trasiga flaggan och det såg ut som om någon hade klippt i den med sax.

– Det hänger fullt med regnbågsflaggor runt om i hela Mariehamn så det kan vara någon som är i närheten. Det är bara spekulationer. Men det är heller ingenting som är förvånande. Vi vet att det fortfarande finns människor som är intoleranta och okunniga och har väldigt mycket fördomar, och bygger upp hat mot hbtqi-frågor. Därför blir de väl provocerade. Men deras tid är inte nu.

Foto: STEFAN ÖHBERG
Tasso Stafilidis är direktör för Nipå, Nordens institut på Åland.

I dag, lördag, avslutas Prideveckan med en parad från Västra hamnen till torget i staden där Tasso Stafilidis är en av talarna.

– Jag har fortfarande inte bestämt mig om jag ska prata om det när jag håller mitt tal.

Nipå kontaktade inte polisen i torsdags.

– Vi valde att inte polisanmäla. Vi ville inte ge det någon uppmärksamhet nu i samband med Pridefestivalen. Då är det negativa krafter som får uppmärksamhet. I stället för att blåsa upp det satte vi upp fler flaggor i stället.

Och flaggorna tar aldrig slut, säger Tasso Stafilidis.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp