DELA

Det sprillans nya polishuset står så gott som färdigt på den nygamla adressen.Nästa vecka inleds flytten.– Det är skräckblandad förtjusning, säger kommissarien Tommy Thörnroos.

Det nya polishuset har tre ingångar för allmänheten. Huvudingången, A-entrén, ligger längst bort från den ursprungliga byggnaden. Tomterna är ihopslagna och hela huset ligger nu på Strandgatan 27.

– A-ingången är till för allmänna besök och tillståndsenheten. Hit kommer man för allt som har med pass och körkort att göra, säger kommissarie Tommy Thörnroos, som guidar i nybygget.

C-ingången är den gamla huvudingången. Dit kommer man om man kallas till förhör eller vill göra en anmälan.

Mitt emellan finns B-ingången som enbart används för olika typer av vapenärenden.

– Om du har köpt ett nytt vapen som du ska komma och visa upp vill vi inte att du kommer in beväpnad i våra andra publika utrymmen. Nu har vi en skild entré för det, förklarar Tommy Thörnroos.

 

 

Foto: Jonas Edsvik
Det nya polishuset står på två ihopslagna tomter och den gemensamma adressen är Strandgatan 27. Inflyttningen påbörjas stegvis nästa vecka.

”Skräckblandad förtjusning”

Inflyttningen till huset påbörjas gradvis nästa vecka. Först ut är de interna funktionerna som allmänheten inte märker av.

– Inom mars månad går hela flytten av stapeln, vi kommer att informera inte minst när tillståndsenheten flyttar, säger Tommy Thörnroos.

För första gången på många år ska nu alla enheter in under samma tak. Under åren i mindre grupper har det uppstått subkulturer, säger han.

– Man blir ju väldigt bekväm i dem och nu ska vi plötsligt alla samlas. Det är skräckblandad förtjusning. Det är trots allt en förändring och förändringar innebär alltid känslor.

Foto: Jonas Edsvik
Minna Öbergs konst finns även på gästtoaletterna. Här hänger till exempel en kvarglömd handväska.

Hittegodskonst

Det nya polishuset omfattas av den regel som säger att en procent av den totala kostnaden för bygget vid ny- och tillbyggnader av landskapets egna fastigheter ska öronmärkas för konstnärlig gestaltning.

Det är Minna Öberg som står för konsten efter att ha blivit utsedd av en jury för uppdraget. Hennes konst för polishuset är inspirerad av hittegods.

Innanför huvudingången finns ett utrymme som sträcker sig flera våningar upp där en skulptur av hopsvetsade cykelramar hänger. På väggen i entréhallen hänger en gammal cykel och de tre kundbåsen är prydda med varsin fondvägg med fotografier av upphittade smycken, nycklar och mobiltelefoner i varsitt bås.

Även besökstoaletterna har fått en släng av konsten. Tryckt på kaklet hänger ett kvarglömt paraply och väskor i olika utföranden.

Polishuskoncept

Att jämka både design och funktion hos den gamla huskroppen med den nya har varit utmanande och krävt en hel del planeringsarbete.

– Det är enormt yrkesskickliga konstruktörer, arkitekter och inte minst byggare som har genomfört det här arbetet och fått ihop en mycket, mycket fin helhet, säger Tommy Thörnroos.

I Finland finns ett koncept enligt vilket nya polishus ska byggas. Det innefattar säkerhet, vilka funktioner som måste finnas med och erfarenheter från tidigare byggda hus. Konceptet har varit riktgivande för det åländska bygget.

– Det är inte bindande i och med att vi inte lyder under Finlands polisförvaltning. Men varför ska vi uppfinna hjulet på nytt när det finns många smarta människor som redan har tänkt på sakerna redan, säger Tommy Thörnroos.

Vissa utrymmen finns dock inte med. Verksamheten byggs ut i takt med att kraven ökar.

– Skjutbanor är ett exempel. Det finns i polishus som byggs i dag, men vi har ingen sådan. Alla behov är inte täckta, men vi kommer mycket, mycket närmare än vi har varit.

 

 

Foto: Jonas Edsvik
Så här ser det ut när man går in i C-entrén, den gamla huvudingången. Här finns två bås för de som ska göra en anmälan och väntplats för personer som kallats till förhör.

Ökad säkerhet

Fastighetsverket har ställt krav på dem som varit kontrakterade för bygget att genomgå säkerhetsutredningar.

– När vi för en gångs skull gör om och bygger nytt gör vi det enligt konstens alla regler. Därför sätter vi upp förhållningsregler redan från början, förklarar Tommy Thörnroos.

Reglerna berör inte bara vad utomstående får veta om huset, utan det finns också regler om vilka poliser som har behörighet till vilka delar av byggnaden.

Behovsprövningen handlar mycket om dagens datasäkerhetsregler.

Bättre omklädningsrum

I den nya tillbyggnaden går stilen i mycket glas och ljusa färgtoner. Vilken enhet som huserar var i huset kan Tommy Thörnroos inte gå in på, men polismästaren Johan Pawli har ett kontor i den nya delen precis intill ett stort konferensrum. Staben har också kontor här.

– Det kommer att bli ganska allmänt känt ganska snart, så det är inte så mycket att hymla med. Det är i stora konferensen vi kommer att ha presskonferenser, konstaterar Tommy Thörnroos.

Något som har förbättrats mycket är polisens gym och omklädningsrum som har blivit större och luftigare.

– Särskilt måste jag väl till skam säga att för våra kvinnliga kollegor har det blivit bättre. När det ursprungliga huset byggdes var de väldigt få och på senare tid måste vi sprida ut var de kvinnliga kollegorna bytte om. Nu är det äntligen precis som det ska vara.