DELA
Foto: Susanna Skogberg

Nya propellerblad minskar utsläppen för Baltic Queen

Nya svensktillverkade propellerblad minskar både bullret och bränsleförbrukningen för Baltic Queen. Nu planerar rederiet att uppdatera flera fartyg i flottan.

Tallinks fartyg Baltic Queen, som kör rutten Tallinn-Stockholm, var på en planerad teknisk dockning i september i Nådendal. Då fick fartyget utöver olika underhållsarbeten även nya propellerblad, som ser ut att minska på bränsleförbrukningen och utsläppen, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Enligt Tallink minskar de nya propellerbladen dessutom undervattensbullret som fartyget orsakar med minst 14 procent. Nu planerar rederiet att uppdatera propellerbladen också på koncernens övriga fartyg.

Propellerbladen är designade och tillverkade av bolaget Kongsberg Maritime Sweden.

– Att minska det buller som fartyg orsakar under vattnet är en viktig miljöfråga, eftersom undervattensbuller stör fiskar och och andra djur. Bullret kan leda till att habitatet försämras och arterna blir färre. De mätningar vi gjort visar att optimering av fartygens propellrar möjliggör en minskad kavitation och således minskar också bullret, säger Aleksander Klauson, professor i fluidteknologi vid Tallinns tekniska universitet i Tallinks pressmeddelande.