DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nytt bolag för skärgårdstrafiken

Landskapsregeringen berättar i dag att det ska bildas ett nytt bolag för den åländska skärgårdstrafiken. Bolaget heter Axferries och ägs till hälften av landskapet och hälften av Finferries.

Parterna har kommit överens om en avsiktsförklaring där det står att det nya bolagets namn blir ”Ålands Skärgårdsrederi Ab” med markandsföringsnamnet ”Axferries”. Bolagets hemort ska vara Mariehamn.

”Förvärvet av bolaget görs för att stabilisera den åländska sjötrafiken och återskapa anseendet och attraktionskraften inom sjöfartsyrket. Bolaget ska arbeta aktivt med sjöfartsnäringen och sjöfartsutbildningen genom att ta in praktikanter och långsiktigt bygga upp kunnandet och bereda marken för framtida rekrytering”, står det i avsiktsförklaringen.

– Ansgar Ab kommer att tömmas så att det bara är ett FO-nummer kvar. Ett snabbspår är att vi förvärvar Ansgars ramar, säger Camilla Gunell, infrastruktur- och klimatminister, under presskonferens som landskapet kallade till under torsdagen.

Tanken är alltså att landskapet och Finferries ska ta över det åländska bolaget Ansgar. Finferries äger 50 procent av Ansgars aktier vilka de säljer till landskapet och köper upp resterande del av aktierna från Ansgars nuvarande ägare.  Ansgar ändrar namn till Ålands Skärgårdsrederi Ab och tar i bruk namnet ”Axferries” som marknadsföringsnamn.