DELA
Foto: Finnlines
Finnlines nyaste fartyg Finncanopus använder hybridskrubbrar.

Nytt lagförslag: Skrubberutsläpp förbjuds

Ett lagförslag om förbud mot utsläpp från svavelskrubbers från fartyg i finländskt territorialvatten går nu till riksdagen.För svavelskrubbare med öppet kretslopp gäller förbjudet från och med 1 juli 2025 enligt lagförslaget. Från 2029 ska det gälla alla typer av skrubbrar, även de som i dag har slutna system.

EU:s svaveldirektiv och internationella regler har sedan år 2015 kraftigt begränsat utsläppen av svavel. Men begränsningarna har bara gällt utsläpp i luften.

– Det här är en lucka i regleringen som regeringen nu vill täppa till, och som ska träda i kraft samtidigt som Danmark och Sverige inför sina egna begränsningar i sitt territorialvatten. Det är viktigt att Finland inför likvärdiga begränsningar samtidigt som Sverige eftersom risken annars skulle vara att utsläppen i fortsättningen skulle ske i högre grad på finländskt vatten än i svenskt vatten. Samtidigt är det viktigt att framhålla att långt ifrån alla fartyg i trafik till finländska eller åländska hamnar använder sådan här teknik, och de fartygen kommer vara opåverkade till den här delen, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Han säger också att det är beklagligt att man inte från början förbjöd utsläppen av svavel i vatten eftersom utsläppen i praktiken flyttades från skorstenen till havet från de fartyg som installerade svavelskrubbare.

– Det säger sig självt att det inte är bra, i synnerhet inte i en känslig skärgårdsmiljö som vår med grunda vatten och farleder nära klippor och stränder.

Av de större rederierna som trafikerar Åland är Finnlines de enda med skrubberteknik i sina fartyg.

Lagförslaget innebär också förbud mot utsläpp av gråvatten från 2030, det vill säga vatten från fartygets duschar, tvättmaskiner och kök, till Finlands territorialvatten. Även det gällande förbudet mot utsläpp av toalettavfall föreslås bli skärpt.

Här hittar du lagförslaget