DELA
Foto: Kjell Ekström

Nytt projekt i skärgården ska driva företagsutveckling

I höst börjar Företagsam skärgård ett projekt som ger personer möjlighet att få hjälp med att starta eget företag. Nu söker de deltagare till projektet.

Företagsam skärgård är en förening som drivs av de sex skärgårdskommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö. Föreningen vill driva företagsutveckling så att skärgården blir attraktiv och befolkningsstrukturen blir hållbar. I höst börjar de det treåriga projektet Enhanced Employment Opportunities in Rural Areas.

Projektet syftar till att förbättra egenföretagandet för skärgårdsbor för ungdomar upp till 25 år och de i åldern 50 +. Projektet kommer att ordna entrepenörskapsutbildning, mentorskap och nätverkande. Utbildningar kommer att hållas i två omgångar under projektet, hösten 2025 och 2026. På utbildningen får de sökande hjälp med att skapa en affärsmodell och en plan. Det kommer även att hållas utbildningstillfällen regionalt på Åland, men platsen är inte besämd.

– Vi har ännu inte gjort ett exakt schema, de bygger vi upp efter att vi vet vilka som ska delta i projektet, ansökningstiden är öppen till 13 september, säger Agneta Wackström, projektledare för Enhanced Employment Opportunities in Rural Areas.

De söker entrepenörsintresserade personer som bor på landsbygden och som inte är företagare för tillfället eller företagare som vill sadla om.