DELA
Foto: Jonas Edsvik
Indigos Stig Grönlund är en av fler krögare i Mariehamn som undrar hur bestämmelsen om folksamlingar överstigande tio personer ska tolkas. Får man alls gå ut på krogen – och vad betyder det att det är restauranggästen som ansvarar för att påbudet efterlevs?

Oklart om krogregler

Åländska politiker uppmanar folk att stanna hemma och det talas om förbud mot folksamlingar över 10 personer.
Vad gäller egentligen, undrar de åländska krögarna – kan de alls bedriva verksamhet?

Det var under tisdagen och onsdagen inte lätt att veta vad som gällde beträffande folksamlingar, och vilka som fick vistas var.

– Regeringen har beslutat att samlingar på över 10 personer förbjuds. Det kommer polisen att övervaka, sa till exempel inrikesminister Maria Ohisalo på en presskonferens i tisdags.

Fick man då alls gå ut på krogen? Landshövding Peter Lindbäck var till att börja med svår att tolka.

– Restauranger, butiker, hotell och köpcentrum kan fortsättningsvis hålla öppet, sa han å ena sidan på den åländska presskonferensen samma dag.

Å andra sidan meddelade han också:

– Ansvaret för att inte bli fler än tio ligger på kunden och inte exempelvis restaurangägaren eller caféägaren.

Krögare osäkra

Vad betyder då det rent praktiskt? Hur många får man vara och vem ansvarar? En rundringning till krögarna visar på stor osäkerhet.

– Vi har inte den blekaste aning om hur vi ska tolka det, faktiskt, säger Adrian Bäckman på restaurang Nautical i Mariehamn.

– Regeringen har lämnat frågan fri att tolka åt oss alla. Det ska vara gästernas egna ansvar att inte komma ut till restaurangerna i större sällskap än tio. Får vi då ha tio sällskap med tio personer i varje?

Bäckman säger att det är så man tolkar förbudet för tillfället men tillägger:

– Samtidigt säger de också att polisen ”kan skingra folksamlingar som är mer än tio personer”. Så kommer de att komma sättande då, det kan man ju undra?

På Indigo är krögaren Stig Grönlund lika förbryllad.

– Handlar det om rekommendationer eller förordningar? Jag har tillstånd att ta in 220 personer i baren, får jag ha det eller bryter jag mot lagen då?

– Ingen tycks veta säkert, och på de sociala medierna florerar det olika uppgifter.

Dubbla budskap

Grönlund noterar också att en del åländska politiker uppmanar allmänheten att hålla sig hemma, med hashtaggar som ”#stayathome”. Han menar att det sänder dubbla budskap,
eftersom det samtidigt florerar hashtaggar om att måna om det åländska näringslivet.

Han menar att det borde gå att hålla restauranger öppna på ansvarsfulla vis.

– Annars kan de väl fatta ett myndighetsbeslut om att stänga restaurangerna, då är det mig veterligen de som ska betala lönerna till personalen.

– Jag förstår att det är ett unikt läge, men i den här oredan behövs det klara besked. Får man vara fler än tio i baren? Hur tätt får man stå innan polisen kommer?

Grönlund påpekar också att det i och med undantagstillståndet är förbjudet att ”arrangera tillställningar” för fler än tio personer.

– Vad händer då om vi har after work? Arrangerar vi något olagligt då? Kommer polismästaren upp och säger ”Skingra er” till gästerna om jag hyr in en dj?

Lugnande besked

Landshövding Peter Lindbäck vill dock lugna de undrande krögarna.

– Det råder helt uppenbart oklarhet i den här frågan, men den senaste vederhäftiga informationen är att det inte är restaurangägarens ansvar.

– Det är DU som inte ska gå på restaurang i större sällskap än tio personer. Men det finns inget som hindrar att restaurangen sedan har femtio gäster.

Lindbäck framhåller att restaurangen bara ansvarar för att lagen följs när man tar bokningar.

– Låt oss säga att man har en kabinett för tolv eller femton personer. Dit får man inte boka fler än tio gäster.