DELA
Foto: Jonas Edsvik
Kommunikationschef Anders Sims säger att man inte är ”jätteorolig” för domens påverkan i licensansökningar men att det inte är något man vill ha i bagaget. ”En anledning till att vi överklagade, var ju att vi inte kan utesluta att en dom inte ställer till problem på världsmarknaden, men inte kanske Sverige specifikt.”

Pafs egen utredning visar på mindre förlust

– Summan är för hög och stämmer inte överens med de siffror Paf har tagit fram.

Det säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims om Esbopolisens förundersökning i förskingringshärvan som nyligen ledde till en dom i riket.
Nya Åland avslöjade i går att åländska Paf är ett av de sju spelbolag som figurerar i förskingrings- och bedrägerihärvan i Esbo där en kreditrådgivare med spelmissbruk kom över en miljon euro från april 2015 till början av augusti 2016.

Mannen dömdes förra månaden till tre och ett halvt års fängelsestraff och att ersätta Danske Bank för förlusten på cirka 900 000 euro.

I polisens förundersökning framgick att mannen hade gjort insatser på över en halv miljon euro på Pafs nätspel och att hans förlust under den aktuella tiden uppgick till strax under 130 000 euro. Men siffrorna stämmer inte, konstaterar Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims som ägnade en del av gårdagen åt att ta del av förundersökningen och jämföra uppgifterna med informationen på den dömda mannens spelkonto.

Mannens hela spelhistorik visar att den totala förlusten uppgick till 45 000 euro. Under den tid polisutredningen omfattar, från 1 april till början av augusti 2016, var förlusten totalt cirka 56 000 euro.

– Också 56 000 euro är mycket pengar, men förlusten är alltså inte lika stor som polisutredningen visar, säger Anders Sims.

Han ringar också in den troliga orsaken till att siffrorna inte överensstämmer.

– Jag vet inte hur polisen har hämtat in sin information, men det vi ser är att kunden har försökt göra många transaktioner från sitt bankkonto till sitt spelkonto, transaktioner som av någon anledning har avbrutits. Antingen är det kunden själv som avbrutit transaktionerna eller så är det banken som inte godkänt dem.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!