DELA
Foto: Bernt Josephson
Med ett litet redskap som påminner om en penna ska projektet samla in fyra millimeters hudprover från de som fått ett fästingbett.

Pionjärer i ny fästingstudie

    Idag startar Borreliagruppen på Åland en ny studie av fästingar. Den ska pågå i mellan två och tre år och ge svar på frågor runt hur det lilla krypet påverkar vårt immunförsvar.

    – Ålänningarna är engagerade. Vi hoppas på ett stort gensvar, säger laboratoriechef Susanne Olausson.
    Det nya forskningsprojektet går under namnet AxBioTick, vilket är ett sammandrag av beteckningen för Åland, bios som betyder liv och tick som betyder fästing.

    Bakom forskningsprojektet står Borreliagruppen, en sammanslutning medicinska och mycket namnkunniga experter inom flera områden. Flera av dessa experter är knutna till det privata biomedicinska laboratoriet Bimelix, som är specialiserat på fästingburna sjukdomar.

    Själva studien utförs på Bimelix och det är också där man lämnar in sin fästing. Projektet finansieras via anslag från olika stiftelser och fonder, där Borreliagruppen söker medel.

    Syftet med projektet är att försöka ta reda på hur det mänskliga immunförsvaret påverkas av ett fästingbett. Man kommer att undersöka vad som händer i kroppen när man fått en fästing, bland annat genom att ta reda på vilka bakterier och eventuella virus som fästingen bär på. Kanske kommer studien på sikt att kunna hjälpa människor som drabbats av fästingarna, genom någon form av behandling eller medicin.

    – Immunförsvaret är ett mycket komplext system, så det här är en stor utmaning för oss, säger laboratoriechef Susanne Olausson, som medverkar i projektet.

    – Vi vänder oss till personer som fått ett fästingbett och antingen kommer hit med sin fästing kvar på kroppen eller tar med sig sin fästing i en burk. Då bör man komma inom tre dagar, berättar Nellie Carlströmer Berthen, som är forskarstuderande och kommer att använda projektet som underlag för sin doktorsavhandling.

    Läs mer i Nya Åland!