DELA
Foto: Erkki Santamala

Här är pristagarna till Östersjöfondens miljöpriser

Östersjöfonden har presenterat årets pristagare av fondens miljöpriser. Årets pristagare inkluderar en världsledande forskare, en ung miljöaktivist och en algexpert. 

Lasse Wiklöf-priset, som kan tilldelas en nordisk parlamentariker som gjort betydande insatser för Östersjöns miljö, kommer för andra gången på tre år inte tilldelas någon. Orsaken är att Östersjöfonden inte hittat någon värdig pristagare. 

Årets pristagare av Östersjöfondens ”Ålandspris”, som är en check på 3000 euro, är forskaren Tore Lindholm.
Han har varit verksam som forskare och lärare på Åbo akademi och Husö biologiska station sedan 1970-talet. 

Östersjöfondens motivering lyder:
”Dr. Tore Lindholm, Åbo, Finland, tilldelas Ålandspriset för sin enastående livsgärning för Östersjön och särskilt med inriktning på den åländska vattenmiljön. Tore Lindholm har outtröttligt arbetat för att främja vetenskaplig förståelse och miljöskydd i Ålands olika vattenmiljöer, från insjöar till havsvikar och öppen kustskärgård, och utbildat och engagerat marinbiologer i hela Norden, vilket i hög grad har bidragit till den kompetenta och ansvarsfulla generation av forskare och miljövårdare som är aktiva idag”.

Östersjöpriset som är 20 000 euro går i år till professor Georgia Destouni vid Stockholms universitet. 
Motiveringen lyder:
Hon är en världsledande hydrolog som fokuserar sambandet mellan vad som händer på land och vilka konsekvenser det sen får på sötvatten, kust och hav. Hennes arbete har gett ett betydande bidrag till bekämpningen av övergödningen i Östersjön”.
Ungdomspriset som är 5000 euro delas ut till Regan McEnroe som studerar marinbiologi och är vice ordförande för svenska Fältbiologerna. 
Motiveringen lyder:
Hon har med sitt starka engagemang för Östersjön och havsmiljön arbetat för att påverka fiskeripolitiken på både nationell och EU-nivå. Genom att kombinera gräsrotsaktivism med toppolitisk påverkan har hon blivit en stark röst för unga i miljörörelsen”.