Rättsexpert: ”Det är psykisk misshandel”
Tre barn bevittnade mordförsöket på sin mamma i Godby förra året. Men ändå betraktades de inte som brottsoffer i utredningen. Något som nu en rättsexpert reagerar över.
– Här finns det utrymme i lagen. Barnen har vissa rättigheter, säger Johanna Niemi, professor i processrätt.
– En risk för barnen att skadas är att se den ena föräldern misshandlas, sa advokat Thomas Bodström till Nya Åland om Godby-fallet förra sommaren.
Men enligt domen som kom i förra veckan har barnens eventuella rättigheter som brottsoffer helt lämnats därhän. Även gällande den omständighet att två av de mindre barnen följt med sin pappa på dennes flykt från polisen.
Men det finns utrymme i lagen för att även barnen i Godby-fallet själva skulle kunna anses som brottsoffer vid händelsen.
Trots att det inte är normal rättspraxis i Finland så ser Johanna Niemi, professor i processrätt vid Åbo universitet, inga hinder för att barnen skulle kunna betraktas som brottsoffer. Hon menar dessutom att Godby-fallet hade kunnat bli det första målet i Finland.
– I det här fallet kan man ju förstå att barnen har drabbats. Här ingår därför möjligheten att de har blivit utsatta för psykisk misshandel, säger hon.
Problemet är att man måste bevisa att barnen har fått skador av den psykiska misshandeln.
– Men i det här fallet så står det ganska klart att de skulle ha fått någon psykisk skada av att bevittna brottet. Rent förnuft säger att det rätt säkert ser ut som att de utsatts för psykisk misshandel, säger hon.
Och därmed kan barnen anses vara brottsoffer?
– Ja. Det är inte omöjligt. Jag tycker att det är psykisk misshandel. Om det inte gäller i det här fallet, när gäller det då?
Läs mer i onsdagens Nya Åland!
Veronika Åström
veronika.astrom@nyan.ax