DELA
Foto: Aron Visuals/unsplash.com
Även om vi medicinskt eller teknologiskt skulle kunna hitta ett sätt att drastiskt förlänga vår livstid, så finns det både etiska, miljömässiga, sociala och evolutionära orsaker som talar emot det.

Idag startar ReGeneration Week – jobbar för förändring

    ”En mötesplats för likasinnade, med fokus på unga som är intresserade av hållbarhet” – det är vad evenemanget ReGeneration Week som snart drar igång vill uppnå.

    Kan man rädda världen genom samtal, dialog och gemenskap? Kanske inte, men evenemanget ReGeneration Week som drar igång idag, den 28 augusti, hoppas i varje fall på förändring.

    – Det är dels en mötesplats för likasinnade, med fokus på unga som är intresserade av hållbarhet, men också en plats är man kan möta beslutsfattare och föra dialoger om hur man ska arbeta för en hållbar framtid, berättar Nora Hattar som är kommunikationsansvarig för Regeneration Week som alltså hålls i Alandica med start i dag, lördag.

    Under de fyra dagar som evenemanget pågår kommer det att ordnas workshops, föreläsningar, filmvisningar och andra evenemang för de som deltar. Dessa programpunkter har till stor del planerats ideellt av intresserade ungdomar. En av dem är Emilia Lundberg som varit med och jobbat med kommunikationen.

    – Det har varit en fantastisk grupp att jobba med. Vi är flera som pluggar heltid, men vi har hittat tid att diskutera med varandra, kommit med idéer och diskuterat, berättar hon

    Nora Hattar menar att ungdomarnas ideella engagemang varit livsviktigt för evenemangets förverkligande.

    – Det är jätteviktigt tycker jag. Det känns som att de unga är den nya vågen och de som är mest insatta och drivna när det kommer till frågor som rör hållbarhet.

    Många bäckar små

    Som bas för ReGeneration Week är vad man kallar “Anatomy of action” – ett initiativ som utgår från ledorden food, stuff, fun, money och move. Tanken är att orden ska fungera som inspiration till enkla och genomförbara sätt att vara mer hållbar i sin vardag. Under de olika programpunkterna kommer man även att arbeta ihop en deklaration – ett dokument som summerar alla tankar, idéer och lösningar från evenemangets dagar.

    – I slutet av veckan samlas man och diskuterar fram vad man lärt sig och diskuterar fram idéer och önskemål på hur vi ska jobba framåt, berättar Nora Hattar.

    Under veckan kommer en rad stor miljöorganisationer och beslutsfattare att delta. Det kanske tyngsta namnet är nog ändå den litauiska EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius, som bland annat ska ta emot deklarationen på en högtidlig gala i slutet av evenemanget.

    – Han kommer också vara med i ett dialogmöte som vi kommer ha innan själva galan, där unga som har varit med får sätta sig ner med beslutsfattare och faktiskt bli hörda, berättar Hattar.

    Nytta och nöje

    ReGeneration Week handlar om hållbarhet, miljö och en situation som av allt att döma ser rätt dyster ut. Det är därför evenemanget ordnas, men samtidigt blir det en plats för gemenskap, nya vänner och ny kunskap. Man vill göra hållbarhetsfrågan till något som inte är så stort och omöjligt att hantera.

    – Om inte för annat så är det en väldigt rolig grej att få uppleva, säger Emilia Lundberg

    – När de flesta hör hållbarhet tänker de på något som är alldeles för stort och svårt att hantera, men det behöver inte vara särskilt svårt. Man behöver inte som enskild människa göra så drastiska förändringar. Det bygger på små handlingar som leder till stora saker, säger Nora Hattar.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp