DELA
Foto: Istockphoto
Personer över 70 år har rekommenderats undvika sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt. Nu lättar Institutet för hälsa och välfärd (THL) något på restriktionerna, skriver bland annat Helsingin Sanomat.

Riksmedier: lättade regler för 70-plussare

Medier i riket rapporterar om lättade restriktioner för 70-plussare. Men några nya direktiv från Institutet för hälsa och välfärd (THL) har inte kommit ännu, meddelar landskapsläkare Knut Lönnroth.
– Jag har inte sett det.

Enligt en artikel i Helsingin Sanomat har nya direktiv om sociala restriktioner för personer över 70 år godkänts av social- och hälsovårdsministeriet. Tidningen har intervjuat THL:s forskningschef Minna-Liisa Luoma som bekräftar uppgifterna.

– Det viktigaste att tänka på är att träffas utomhus, ta hand om handhygienen och hålla ett säkerhetsavstånd på en till två meter, säger hon till tidningen.

Årstiden ökar möjligheterna till större social samvaro, menar Luoma.

– Sommarens utomhusaktiviteter erbjuder goda möjligheter att träffas, konstaterar hon.

Men med lättare restriktioner följer också vissa villkor. Man ska undvika att skaka hand, kramas och stå för nära.

– När man överväger ett besök hos personer över 70 år är det viktigt att avbryta eller avstå från besöket vid minsta luftvägssymtom, säger Minna-Liisa Luoma.

Eventuella lättnader av restriktionerna öppnar också för äldre att kunna närvara vid exempelvis kalas hemma på gården.

– Ja, så länge du håller dig på avstånd. Festen bör arrangeras så att människor kommer vid olika tidpunkter: då är det möjligt att hålla avstånd, säger Luoma till Helsingin Sanomat.

Tolkningsutrymme

När Nyan når landskapsläkare Knut Lönnroth har han ännu inte sett några nya direktiv från THL, men säger att han har läst om dem i finländska medier.

– Vi väntar på anvisningar och återkommer när vi har behandlat dem färdigt. Det finns alltid lite tolkningsutrymme i direktiven och vi måste föra interna diskussioner om hur allt ska tolkas innan vi kan gå ut med något till allmänheten.

”Vi” är bland annat landskapsregeringen, ÅHS och andra ansvariga myndigheter, menar Knut Lönnroth.

– Vi behöver vara eniga om hur vi ska tolka direktiven helt enkelt. Det här är ett budskap som många vill ha, men vi behöver lite tid. Det är alltid bättre med tydlighet.