Så drabbas djuren av fyrverkerier
Både husdjur och de djur som lever i naturen drabbas negativt av fyrverkerier. Det vill Ålands djurskyddsförening, Viltrehab Åland och Ålands natur och miljö uppmärksamma inför nyår. På Facebook har föreningarna gemensamt samlat information om raketernas skadeverkningar på djur.
”Djur, särskilt de som lever i naturen, är instinktivt programmerade att reagera på höga ljud och plötsliga förändringar i omgivningen. Denna stressreaktion kallas för flykt- och kamprespons. I naturen kan plötsliga höga ljud signalera fara. Plötsliga ljusblixtar och rörelser i mörkret kan vara störande och förvirrande. Fyrverkerier triggar denna inbyggda rädsla, och djuren uppfattar dem som ett hot, vilket gör att de försöker fly eller skydda sig”, skriver de i sitt inlägg.
Hundar
Hundar kan drabbas av förhöjd hjärtfrekvens, andningssvårigheter eller till och med hjärtproblem på grund av stressen. Magproblem är också vanligt. Särskilt utsatta är äldre hundar och hundar som redan har hälsoproblem.
Det är vanligt att hundar visar ett förändrat beteende när fyrverkerierna pågår. Det kan handla om till exempel att vägra gå ut, gömma sig, aptitlöshet eller rastlöshet.
Hundar kan också drabbas av ”ljudtrauma” och bli känsligare för höga ljud i vardagen. De negativa effekterna kan hålla i sig under lång tid.
Katter
Även katter kan uppvisa beteendeförändringar under fyrverkerierna. De kan gömma sig och utekatter kan vägra gå ut, men det kan även ta sig uttryck i tvångsmässig pälstvätt och rastlöshet.
Fysiska reaktioner hos katter kan vara till exempel magproblem, darrningar eller att de kissar inomhus.
Katter kan även springa bort i rädsla. Risken ökar för att de inte hittar tillbaka hem eller råkar springa framför en bil i paniken.
Fåglar
Fåglar kan också drabbas hårt av fyrverkerier. Ibland flyger de hundratals kilometer på nyårsafton och på mycket högre höjder än vanligt, enligt föreningarna. De kan gå i chock och tappa orienteringen, med hög risk för skador och dödsfall genom kollisioner med hinder och andra fåglar.
I extrema fall har fåglar flugit till sådan utmattning att de sedan fallit döda ner på marken.
Föreningarna påminner om att endast ett fåtal fågelarter kan se bra på natten.
Vilt
Vilda djur kan reagera med rädsla och panik. Djurfamiljer kan bli separerade under flykt och risken för trafikolyckor ökar.
Det kan dröja dagar, eller upp till veckor, innan de återgår till sitt normala beteende.
Vilda djur i dvala störs. Hörselskador kan uppstå och stress kan leda till missfall.
Skräpet från fyrverkerier kan dessutom förstöra djurens boplatser.