DELA
Foto: Stefan Öhberg

Oppositionen ger budgeten både ris och ros

Oppositionen har både ris och ros när de ger sina första kommentarer om budgetförslaget. Flera oppositionsledare saknar tillräckliga sparbeting i budgetförslaget – medan vissa sparåtgärder, som förslaget att sälja Michael Sars, absolut borde stoppas.

Obunden samling

Foto: Matilda Saul
Marcus Måtar (Ob) är kritisk till att sälja Michael Sars.

Marcus Måtar, ordförande för Obunden samling, har ett par första övergripande kommentarer, men lovar en mer heltäckande analys senare.

– Vi är överraskade av det stora minuset i budgeten, men som jag brukar säga, en budget är en plan, verkligheten kommer i bokslutet. Nu ser det ut som att landskapsregeringen vill göra mycket samtidigt och det blir dyrt, men jag tror inte allt det här kommer hända, säger han.

Den största dårskapen – han använder det uttrycket – är satsningen på vindkraften. Och vid sidan av det:

– Och så att slå klubban i huvudet på sjöfartsutbildningen med att sälja Michael Sars. Vi kommer jobba för att det inte ska hända. Det verkar vara dåligt förankrat och ha dåliga konsekvensanalyser.

I övrigt poängterar han att Åland i grunden har en stark ekonomi. Enligt budgetförslaget ska de extra 47 miljonerna (eller cirka 40 miljoner av dem) placeras i Ålands pensionsfond.

– Det är vettigt, säger Marcus Måtar.

Moderaterna

Wille Valve, ordförande för Moderaterna, ser både bra och dåliga saker i budgetförslaget.

Han börjar med de goda förslagen. Dit hör: Att satsa på utbildning av omsorgsassistenter. Att kapitalisera Kraftnät Åland för att sänka elkostnader. Att öka anslaget för planerat underhåll för att gynna en svag byggbransch. Att fortsätta arbetet med cykelvägen till Järsö. Att försöka få hjulen i rullning och öka matchningen på arbetsmarknaden. Satsningarna på beredskap och resiliens.

Däremot ser han mer kritiskt på den stora bilden.

– Budgeten går 30 miljoner på minus efter att man både trollat med knäna och tagit pengar från Paf-reserven och fastighetsverket. Samtidigt som antalet årsverken ökar. Det är mycket oroande. Vi behöver hjälpa landskapet att minska sin verksamhet i den här budgetbehandlingen.

Foto: Jeremic Slavoljub
Wille Valve (MSÅ) tycker inte om att progressiviteten i beskattningen ökar.

Var ska man spara?

– Man borde ägna extra tid åt infrastrukturen, titta på utbildningen och Ams. Moderaterna har börjat skriva budgetförslag, där kommer finnas sparförslag och verksamhetsförändringar, säger Wille Valve.

Han ställer sig också frågande till skrivningen om den subjektiva rätten till dagvård och frågar vad den betyder. Han tycker att den reformen borde rullas tillbaka i sin helhet.

Han tycker också det är problematiskt att skattelättnaderna enbart gäller dem med inkomst under 45 000 euro.

– Progressiviteten ökar, det blir ett stort gap i beskattningen mellan låg- och höginkomsttagare. Det blir något för utskottet att analysera.

Hållbart initiativ

Aino Waller, som är Alfons Röbloms ersättare i lagtinget, inleder sin period som lagtingsledamot i dag måndag när Alfons Röblom ska vara föräldraledig.

Hon ser ödmjukt på sitt uppdrag och på budgetförslaget.

– Det låter lovande, det genomsyras av en ambition att göra Åland hållbart, säger hon.

Foto: Matilda Saul
Aino Waller (HI) tar Alfons Röbloms (HI) plats i lagtinget i dag måndag, när Alfons Röblom ska vara föräldraledig.

Hon tycker också om ambitionen att minska samhällsklyftorna och stärka samhällets resiliens, digitalisering, folkhälsoarbetet och mer satsningar på naturvård.

Däremot saknar hon ett sektorövergripande nytänk inom klimatpolitiken.

– Jag tycker man på djupet borde se hur man kan stärka vårt samhälle på sikt.

Pro Åland

Veronica Thörnroos är förvånad efter att ha tagit del av regering Sjögrens första budgetförslag.

– Inför valet var Liberalerna tydliga med att de vill ta krafttag för den offentliga ekonomin, att man ska peka med hela handen. Efter att ha läst förslaget tycker jag inte man lever som man lär.

Foto: Matilda Saul
Veronica Thörnroos (Pro Åland) är kritisk till pratat om att sänka servicenivåerna i skärgården.

Hon räknar upp alla kostnader som stiger: personalkostnader, årsverken, köp av tjänster … och det säljs exempelvis ingen fast egendom.

– Och så tar man 5 miljoner euro direkt från Paf till driften. Så vitt jag vet har det aldrig hänt förr.

Hon saknar helt enkelt tydliga besparingar.

Hon saknar även mer klarhet om de kompenserande åtgärderna och hur sjuka och äldre ska ersättas.

Beskedet att servicenivåerna i skärgården ska förändras orsakar oro och otrygghet i skärgården.

– Ingen kommer flytta till skärgården eller investera i skärgården de närmaste åren när man inte vet vad som ska dras in.

Hon protesterar även mot försäljningen av Michael Sars, som hon ser som ett flaggskepp för sjöutbildningarna.

Hon vill också nämna en bra sak: satsningen på beredskap och resiliens och en heltäckande räddningsplan.

Michael Sars säljs – används för sällan

Grön vänster

Mogens Lindén vill inte i det här skedet uttala sig om budgetförslaget som helhet, men har tankar om nedskärningarna inom sjukvården. Han befarar att ÅHS tagit hjälp av konsulter som inte förstår hur speciellt Åland är i jämförelse med andra regioner med eget sjukhus.

Han ifrågasätter att ÅHS ska spara genom att minska antalet besök på olika avdelningar, exempelvis akuten.

– Är det patienter som ska ha sjukvård så förutsätter det att de får den vård som deras medicinska tillstånd kräver. Det sparar inte pengar om de går in genom dörr A eller dörr B, säger han.

Foto: STEFAN ÖHBERG
Mogens Lindén (Grön vänster) är kritisk till sparförslagen inom vården.

 

Rainer Juslin, som i förra veckan meddelade att han lämnar Liberalernas lagtingsgrupp eftersom han inte kan omfatta regeringens budgetförslag, specifikt skrivningarna om skärgårdstrafiken, vill inte i det här skedet kommentera budgetförslaget. Nya Åland skrev om hans åsikter om budgetförslaget i torsdagens tidning förra veckan.

Oppositionen får nu tid att skriva budgetmotioner. Oppositionens förslag måste hålla sig till det kostnadstak som lagtinget beslutade om i våras och som liggande budgetförslag håller sig inom. Det betyder att förslag som utökar kostnaderna måste balanseras med sänkningar på ett annat håll inom budgeten.

Lagtingets remissdebatt om budgeten inleds nästa vecka.

LÄS OCKSÅ