Smittsam sjukdom sprids bland nötkreatur i Norden – åländska djurägare uppmanas vara uppmärksamma
Djursjukdomen blåtunga sprider sig snabbt i våra närområden. Det meddelar landskapsregeringen i ett utskick där man ber djurägare på Åland att vara uppmärksamma på möjlig smitta.
Blåtunga är en virussjukdom som kan ha dödlig utgång. Den drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur.
”De allvarligaste symtomen konstateras i allmänhet hos får medan nötkreatur är ofta symtomfria. Symptomen är feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering, hälta och minskad mjölkproduktion. Dräktiga djur som infekteras kan ibland kasta sina foster eller föda missbildade lamm eller kalvar. Hos vissa får kan tungan i sjukdomens slutfas svullna och bli blåaktig till följd av cirkulationsstörningar, därav sjukdomens namn”, skriver landskapsregeringens veterinär Laura Ölander i ett utskick.
Finland har fristatus från sjukdomen då den aldrig har påträffats här.
”I Sverige är detta det första fallet av blåtunga på 15 år och Sverige, precis som Danmark, har förlorat sin officiella fristatus från sjukdomen.”
Blåtunga är ingen zoonos, dvs sjukdomen smittar inte människor och smittan sprids inte heller med livsmedel. Den sprids främst av svidknott och djur som blir infekterade under dräktigheten kan föra över viruset till sitt foster. Sjukdomen kan också spridas genom sperma som har kontamineras med blod. I båda fall kan avkomman födas som smittbärare. Nyfödda kalvar kan smittas via mjölken och smitta sprids även via kontaminerade nålar och kanyler.
Eftersom blåtunga är en virussjukdom finns det ingen behandling mot sjukdomen utan de smittade djuren behandlas enligt symptom.
”I de länder där sjukdomen förekommer används vaccineringar, men det är viktigt att komma ihåg att vaccination i Finland än så länge inte är godkänt.”
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.