DELA
Foto: Stefan Öhberg
"Vi har utrett och fått riktlinjer från THL.", säger stadsdirektör Barbara Heinonen.

Staden uppmanar anställd att arbeta på kontoret

En anställd vid stadens förvaltning får inte jobba hemifrån – trots att hon nyligen återvänt från en längre utlandsresa.

Istället erbjuds hon ”karantänliknande” förhållanden på kontoret.

Enligt stadsdirektör Barbara Heinonen är beslutet förankrat i THL.
Kvinnan återvände till Åland förra veckan från en längre utomlandsresa som omfattat bland annat flera flygplatsstopp. Trots att kvinnan vill stanna hemma i karantän, såsom rekommenderats av landskapet, vill Mariehamns stad se henne tillbaka på kontoret på onsdag.

– Barbara (Heinonen) har per mail meddelat att de har fattat beslut om att hon ska stängas in i ett arbetsrum med arbetshandskar, säger hennes dotter, som sitter i huskarantän med sin mamma, över telefon.

Kvinnans arbete är helt administrativt och kan skötas hemifrån under förutsättning att Mariehamns stad står för internetkostnaden på 34,95 euro för en månad. Kvinnan har varit i kontakt med facket, Medimar och Corona infotelefonen och de rekommenderar att hon stannar i hemkarantän.

– Mamma har skickat in en officiell anhållan om att få officiellt beslut från Mariehamns stad att hon beordras gå till arbetet och att de ansvarar för eventuell smittspridning. Men hon fick svar av sin chef att hon har redan fått svar och att hon ska hämta nyckeln på tisdag. Min mamma är en svarsfull person som vill vara säker på att hon inte ska smitta ner någon annan. Det är inte något man ska behöva kämpa för. Hon är orolig för att ta sig till arbete från sitt hyreshus och gå hem på lunch. Det blir två gånger fram och tillbaka. Det handlar om andra människors liv.

”THL stöder upplägget”

Enligt stadsdirektör Barbara Heinonen är beslutet förankrat med THL.

– Det är en komplicerad fråga men vi har gått helt ”by the book”. Vi har utrett och fått riktlinjer från THL.

Stadens riktlinjer är att arbetsgivaren i första hand ska ordna karantänliknande förhållanden på arbetsplatsen.

– Vi har informerat om saken. Karantänliknande förhållanden aktualiseras inte så ofta, men nu råkar det sig så att vi kan ordna det.

Men kvinnan måste ju ändå ta sig till och från jobbet?

– Det finns inget utegångsförbud ännu. Sunt förnuft gäller.

Men kvinnan säger att hon kan jobba hemifrån?

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Som generell regel kan man säga att för att jobba på distans ska man ha såna arbetsuppgifter som går att utföra på distans och praktiska förutsättningar för att sköta arbetet hemifrån.

Riktlinjerna har gjorts upp av en arbetsgrupp.

– De har suttit och funderat på alla de här frågorna.

Men ska inte staden föregå med gott exempel och tillåta distansjobb om möjligt?

– I de fall vi smidigt kan ordna karantänliknande förhållanden är det vårt förstahandsval. Vi har stämt av frågan med THL och de stöder det här upplägget. Distansarbete kan beviljas om det inte går att ordna karantänliknande förhållande på arbetsplatsen. Man ska dock komma ihåg att inom staden är det många anställda som inte kan utföra sina arbetsuppgifter på distans. De rekommenderas att ta ut mertids- och övertidsarbete samt gammal sparad semester. Förskottssemester kan beviljas, likaså tjänstledighet utan lön.