DELA
Foto: Daniel Vannan

Stålmänniskor sprids över Mariehamn – konstnären Ulrika Kjeldsen vill skapa ”allmänkonst”

Den åländska skulptören Ulrika Kjeldsen har skapat fem stålskulpturer med olika motiv. Dessa har hon utplacerat på olika ställen runt Mariehamn för fotgängare att se. Stålfigurerna går att se till början av hösten.

– Skulpturer ska vara där folk är.

Så säger Kjeldsen då hon beskriver sitt konstprojekt med stålskulpturer. Hon har tidigare gjort skulpturer i allmänna utrymmen men denna gång blev det i form av stålfigurer.

Hur många handlar det alltså om?

– Det är fem stycken bara, den här gången. Jag stod för alla materialkostnader, som Mariehamns stad sedan tillät mig att placera ut runt om i Mariehamn.

Den här gången?

– Jo, jag vill göra flera. Fler i Mariehamn men även någon annanstans runt på Åland skulle vara bra. De ska få åka på turné. Man kan också flytta de jag gjort den här gången så att man kan sätta upp de på vilken lyktstolpe som helst om man skulle vilja, säger Kjeldsen.

Spridda över staden

Så var är de olika figurerna? Skulptören Kjeldsen har utplacerat sina stålmänniskor uppe i luften i närheten av Esplanaden. Detta är så att endast promenerande människor ska kunna se konstverken, så att konstintresserade bilister inte ska börja utgöra någon trafikfara.

– Tanken med dem är mer att man springer på dem. Stålmänniskorna gör olika saker, allt från att klättra och gunga, och poängen är att de ska glädja dem som ser dem.

Det är också så att konstnären själv har en favorit.

– Det är den som gungar, nere vid Torggatan, som jag har tänkt att passar in mer med den nya lekparken och lekfullheten som finns där i trakten.

Var finns då de olika figurerna?

– Vi har en här vid sidan av Sankt Görans kyrka, sen har vi två stycken nere vid Torggatan, och två i andra ändan av Esplanaden. Det är bara att kolla uppåt så ser man dem.

Okomplicerad konst

Kjeldsen säger att Mariehamn borde ha mer allmänkonst, då hon inte tycker att all konst borde stå på museum.

– Det är också synd att den konst som finns här i Mariehamn och inte i skärgården och övriga Åland, för jag tycker att skulpturer ska vara där folk är. Det tycker jag är viktigt. Om mina skulpturer blir uppskattade skulle jag vilja göra många fler och sprida ut dem ännu mer över Åland.

Kjeldsens skulpturer är alla temporära. De finns bara att se till början av hösten.

– Jag har inget slutdatum ännu, men fram till tidiga hösten kommer de att kunna ses.

Ulrika Kjeldsen stannar plötsligt upp och tänker en kort sekund på vad hon ska säga härnäst. Solen skiner ned över stålfigurerna som gungar, klättrar och balanserar vidare. Sedan säger Kjeldsen med ett svårtolkat ansiktsuttryck till Nya Åland:

– Att ha kul ska inte behöva vara stort och dyrt och komplicerat. Min konst ska påminna om det.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp