DELA
Foto: Matilda Saul
"Han var otroligt produktiv", säger Katrin Lindberg om sin far, konstnären Bo Högnäs, t h på bilden. Bibliotekarien Malin Ölund är glad att kunna erbjuda plats i Sunds bibliotek för de utvalda verken.

Sunds bibliotek visar konst av Bo Högnäs

Bo Högnäs, ”Ålandskoloristen” som blev känd för sina färgrika och kraftfulla landskapsmålningar, uppmärksammas i sommar med en utställning på Sunds bibliotek.

De flesta motiven är från Åland – från Lumparland, till exempel, där familjen hade stuga – men även från Bretagne och Provence, som Bo Högnäs besökte tillsammans med Ålands konstförening. Många landskap är det, men också kärleksfulla avbildningar av familjen: pennteckningar av sonen Per-Ove och dottern Katrin, och av hustrun May, född Mattsson i Sund Finby, tvättandes mattor i havet.

Foto:
Ladugård med körbro, målad av Bo Högnäs.

– Han var otroligt produktiv, konstaterar Katrin Lindberg, som har varit med och valt ut och hängt sin fars verk, som finns utspridda på snart sagt varje väggyta i biblioteket.

– Det är inte så lätt att hänga på bibliotek. Men mitt syskonbarn Elis kom på en så bra idé: att ställa tavlorna ovanpå bokhyllorna, så slipper vi spika.

Bo Högnäs var självlärd som konstnär, förutom en kortare tids studier vid Åbo ritskola.

– Han åkte runt på moped med sitt skissblock, säger Katrin Lindberg.

– Han hade genom livet olika perioder som konstnär, och han fortsatte att måla och teckna ända till dess han knappt kunde lyfta armen.

Besökarna kan också ta del av ett sex minuter långt bildspel om Bo Högnäs, sammanställt av sonen Per-Ove Högnäs. Där finns foton av konstnären som ung pojke, och i soldatuniform, och målningar och miljöer från hans liv.

Katrin Lindberg passar på att tacka bibliotekarien Malin Ölund, som själv är glad åt att kunna erbjuda plats för utställningen.

– Jag blev jätteglad när Katrin tog kontakt, säger hon.

Utställningen pågår augusti månad ut.

Foto: Matilda Saul
Akvareller av Bo Högnäs.

BO HÖGNÄS, FAKTA

Bo Högnäs (1919-1991) föddes i Pedersöre, Österbotten, och studerade till forstmästare. Han var i kriget 1941-1944. Därefter flyttade han till Åland och började anställning som forstmästare vid landskapsstyrelsen.

Som målare var Bo Högnäs självlärd, och målade och tecknade både hemma och ute i naturen. Vidare var han aktiv i Ålands konstförening, och gjorde flera resor till Frankrike med föreningen. Bo Högnäs var också en skicklig pianist.

År 2020 gav Kjell Ekström, Per-Ove ”Bolle” Högnäs och Eva-Jo Hancock ut boken ”Ålandskoloristen. En bok om Bo Högnäs”.