DELA

Supercitrus tävlade i First Lego League

Nyligen tävlade Kodarklubbens lag Supercitrus i First Lego League i Stockholm och hamnade i topp fem. Nu vill Kodarklubben ordna en egen deltävling nästa år.

First Lego League är världens största teknik- och forskningstävling för barn och ungdomar. Nu vill Kodarklubben ordna en egen deltävling under 2023, skriver man i ett pressmeddelande.

Varje år har tävlingen ett tema som deltagarna arbetar med. Förutom programmering av legorobotar poängsätts även samarbete och naturvetenskap. De flesta deltagarna tävlar för skolor, där man kan tävla från årskurs 4 ända till första året på gymnasiet, men även flera fritidslag är med i tävlingen.

Deltagarna lär sig naturvetenskapliga och tekniska ämnen och nu vill Kodarklubben ta tävlingen till Åland. Därför har man pratat med utbildningsbyrån och en del skolor och enligt pressmeddelandet har man flera utbildningstillfällen för lärare planerade.

12-åriga Eliah Perjus är en av årets deltagare i Kodarklubbens First Lego League-lag.

– Man lär sig mycket mer än i vanlig skola, alla borde vara med!

Tävlade i Stockholm

Kodarklubbens lag Supercitrus tävlade nyligen i delfinalen av First Lego League på Tekniska museet i Stockholm. Årets tema var ”framtidens energi”.

Laget bestod av elva åländska ungdomar i åldern 9–15 år och de hamnade på topp fem av 30 lag i fyra av fem kategorier: robot, teknik, kärnvärden och champion.

Med sig till tävlingen hade laget sin egna prototyp av ett havsbaserat vindkraftverk med solpaneler för vindstilla dagar och ett pumpkraftverk som fungerar med hjälp av överskottsenergi när det varken blåser eller är soligt, enligt pressmeddelandet.

”Vi är superstolta över lagets insats!”, säger Kodarklubbens ordförande och lagledare Ann-Sofi Perjus.

Laget fick tips och mentorskap från företagen Ilmatar Offshore AB, Allwinds, Flexens och OX2 Åland.

Vivi Henriksson, Ida Nordling, Felicia Holmström, Ivar Isaksson, Linnea Viktorsson, Eliah Perjus, Juni Norrmén, Jonah Perjus, Maya Perjus, Jack Norrmén.