DELA
Foto: Jonas Edsvik
Runar Karlsson (C), ordförande för KST, är kritisk till att kommunerna i praktiken fått se landskapsandelarna krympa i flera år. ”Det är ett svek av lagtinget och framför allt den nuvarande regeringen. Det säger jag fast jag är centerpartist själv.”

Tålamodet sinar på landsbygden-förtvivlan och tankar på att bilda nytt parti

–Det finns de som i förtvivlan har sagt att de vill bilda ett nytt parti och testa väljarna, men jag tror inte det blir aktuellt. Det säger Runar Karlsson (C), en av medlemmarna i en än så länge informell lobby-grupp som vill bilda en motvikt vad man tycker är en pågående centralisering.

Gruppen har enligt Runar Karlsson funnits sedan i vintras, och uppstod spontant.

– Vi hade ett par möten i Finström i vintras, 4–5 personer bara. Sedan började folk ringa och vi blev flera. Gruppen består av aktiva och före detta politiker på kommunal nivå och landskapsnivå. De är inte bara från Centern, utan även Liberalerna, Obundna och Ålands framtid, säger han.

Det gemensamma är att de kommer från de mindre och mer perifera kommunerna.

– Man håller på att måla upp en bild av att kommunernas ekonomiska problem skulle lösas om man ändrade kommunstrukturen. Det tror inte vi. Men vi märker att många från centralorterna tycker att Åland borde centraliseras.

Vill göra sin röst hörd

Med centralorter menar Runar Karlsson Mariehamn, Jomala och Godby.

– Men vi är halva Åland som bor utanför de här områdena och det är vi som riskerar att bli av med vår närservice. Ingen är väl emot en ändrad kommunstruktur, bara beslutet tas av de som mest berörs. Vi är inte övertygade om att det vore billigare med färre kommuner. Vi har inte 16 kommundirektörer i egentlig mening, många av dem är diversearbetare.

Han anser också att de perifera kommunerna blivit objekt i stället för subjekt i debatten, och att de inte behöver politiker från centralorter som talar om vilka deras behov är och vad de borde göra.

– De är kloka människor i Aktion 21, kloka journalister och kloka politiker i centralorten, och det de säger blir en sanning till sist. Men vi håller inte riktigt med och vill göra vår röst hörd. Klarar vi inte vår service så är det klart att vi skrider till åtgärder, säger Runar Karlsson.

Som han uppfattar det har centralorterna kommit att dominera lagtinget och landskapsregeringen på bekostnad av landsbygdskommunerna och skärgården, och det märks i resursfördelningen.

– Man kan styra med pengar. Inte orkar kommunpolitiker jobba i en kommun om det inte finns pengar.

Går ut i medierna

Runar Karlsson själv har drivit på för ökade landskapsandelar inom sitt eget parti, men enligt honom själv utan att få gehör.

– Nästa steg för oss är att gå ut i medierna och trycka på, som vilken lobbygrupp som helst. Det finns de som i förtvivlan har sagt att de vill bilda ett nytt parti och testa väljarna, men jag tror inte det blir aktuellt. Det krävs oerhört mycket jobb, och det måste vara någon yngre som ställer upp. Det vore bättre om de sa ungefär som infrastrukturministern sa i dag om skärgårdstrafikens ökade bränslekostnader: ”vi får begära mer pengar”. Så borde de också säga när det gäller landskapsandelarna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp